StoryEditor

MOL hovorí o etike, ale obchádza zákon

07.04.2003, 00:00

  • Komentár HN: Cena Slovnaftu v rukách ÚFT
  • Slovnaft v procese akcionárskych zmien
    Ponuka MOL vykúpiť od minoritných akcionárov Slovnaftu ich akcie za 1 200 korún je signálom, že ak mu to slovenské orgány umožnia, MOL je pripravený na Slovensku robiť biznis za hranicami zákona. Táto ponuka totiž nie je arogantná len voči minoritným akcionárom, ale aj voči Burze cenných papierov a Úradu pre finančný trh.
    Ak zástupca MOL, ktorý je zároveň podpredsedom Predstavenstva Slovnaftu, vyhlási, že hodnota akcie Slovnaftu nie je vyššia ako 1 200 korún, vedome uvádza minoritných akcionárov do omylu a zároveň uprednostňuje majoritného akcionára pred ostatnými akcionármi, čo zákon výslovne zakazuje. Niet pochýb, že skutočná hodnota Slovnaftu na jednu akciu je bližšia k hodnote, ktorú MOL zaplatil Slovintegre a Slovbene, teda 2 200 Sk. V roku 2001 čisté obchodné imanie na akciu predstavovalo viac ako 1 700 Sk a za rok 2002 podľa predbežných výsledkov viac ako 1 800 Sk. Ak by teda akcionári dali na jeho slová a akceptovali túto ponuku, MOL by akcie Slovnaftu v rámci povinnej ponuky na prevzatie od minoritných akcionárov nakúpil so značným ziskom minimálne 600 Sk na akciu. Minoritným akcionárom by tak mohla vzniknúť škoda značného rozsahu.
    Váha vyjadrení zástupcu MOL však asi bude zaujímať jeho akcionárov. Vysvetliť, prečo za akcie Slovnaftu, ktoré majú údajne hodnotou 1 200 korún, Slovinegre a Slovbene zaplatili protihodnotu na úrovni 2 200 Sk, asi nebude jednoduché.
    Zástupcovia MOL prezentujú svoju ponuku 1 200 Sk ako mimoriadne štedrú a veľkorysú. Podľa nich je totiž o 100 Sk vyššia ako 1 090 Sk, čo prezentujú ako priemer z obchodov za posledných šesť mesiacov. Skutočnosť je však taká, že priemerná cena všetkých obchodov na burze za posledných šesť mesiacov je 1 540 Sk. Túto cenu určuje zákon ako najnižšiu možnú pre povinnú ponuku na prevzatie. Aj v prípade, že by sa brali sa do úvahy len anonymné obchody, je táto cena 1 379 Sk.
    Diskusie o cene, ktorú bude musieť MOL akcionárom Slovnaftu ponúknuť v rámci povinnej ponuky na prevzatie, sa môžu javiť ako "vojna" J&T a Istrokapitál versus MOL. MOL však vyhlásil vojnu všetkým minoritným akcionárom. Podiel minoritných akcionárov na základnom imaní Slovnaftu je viac ako 29 percent. J&T a Istrokapitál sú s 15 percentami najväčším minoritným akcionárom. Je teda logické, že najvýraznejšie obhajujeme svoje záujmy. Nemalo by cenu zakrývať, že nám ide o peniaze, ale náš úspech bude úspechom aj ostatných minoritných akcionárov, medzi ktorými sú aj tisíce DIK-ov (držiteľov investičných kupónov) z prvej vlny kupónovej privatizácie.
    MOL ide o veľký balík peňazí. Je jasné, a každý, kto sa pohybuje v biznise, akceptuje, že využije všetky prostriedky, aby nezaplatil ani o korunu viac ako musí. Pochybné apelovanie na etiku tam, kde to vyhovuje, lobovanie, psychologický tlak na rôzne inštitúcie -- to je všetko arzenál, po ktorom MOL siahol. Dalo sa to očakávať a nikto sa nad tým nepozastavuje. Len čo však siahne po lži a prejde za hranicu zákona, spoločnosť by sa mala brániť.

  • menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    06. október 2024 16:20