StoryEditor

Koaličný spor (nielen) o Huberta

19.01.2003, 23:00

Neuplynulo ani sto dní existencie vládnej koalície a už tu máme prvé úvahy o odchode jedného jej člena. ANO pritom vyťahuje mimoriadne ťažké kalibre: hovorí o odpočúvaní telefónov, o preverovaní údajného stretnutia jej dvoch predstaviteľov s Mikulášom Černákom, na základe toho o strate dôvery voči dvom koaličným partnerom -- SDKÚ a KDH. Problém nanáša na koaličnú radu, pričom jej predkladá plán na urovnanie krízy, a hrozí, že ak nenastane jednoznačná zhoda v opatreniach, ktorými sa zabráni používať nedemokratické postupy voči ktorémukoľvek koaličnému partnerovi, strana ANO nemôže zotrvať vo vládnej koalícii.
Všetko sa to vlastne (podľa P. Ruska) začalo telefonátom podpredsedu KDH Františka Mikloška -- ten sa mu fakticky ospravedlňoval za to, že jeho stranícky kolega minister vnútra Vladimír Palko poslal vyšetrovateľov do hotela Hubert. Príčinou bolo upozornenie premiérovho ochrankára, že P. Rusko (alebo minister hospodárstva za ANO R. Nemcsics) sa stretol s M. Černákom. Asi pritom nemalo ísť o náhodné stretnutie vo dverách -- to by nestálo za reč. Predovšetkým treba konštatovať, že je premiérovou povinnosťou konať, ak sa dozvie, že zástupca partnerskej koaličnej strany sa stretol s osobou, považovanou za mafiánskeho bossa. Rovnako bolo povinnosťou konať (a teda tieto informácie preveriť) zo strany ministra vnútra. Na druhej strane zasa stačí si spomenúť, že svojho času mala TV Markíza s M. Černákom priam exkluzívne styky -- napr. prinášala informácie o jeho bombastickej oslave narodenín, čo podozrenie stupňuje. P. Rusko sa teda môže pohoršovať, nemusí sa však príliš čudovať. Fakt, že ani premiér, ani V. Palko o prípade zrejme ďalej nehovorili, svedčí o tom, že k ničomu podozrivému nedošlo, nemali teda dôvod kauzu ďalej nafukovať. Inak by totiž kríza vypukla oveľa skôr a z úplne iných dôvodov. Inou, možno vážnejšou stránkou veci, je odpočúvanie telefonických rozhovorov. Tu by malo ministerstvo vnútra rázne konať a oznámenie P. Ruska dôsledne vyšetriť -- presne rovnako, ako podobné podania od ktoréhokoľvek iného občana.
Obvinenie je vyvrcholením sporov s KDH -- najprv o personálne zloženie orgánov Slovenských elektrární (KDH požadovalo od R. Nemcsicsa, aby prihliadal na nominácie hnutia), spojené s hlasovaním o zákone o verejnej službe (kde KDH odpískalo plány R. Zajaca, ministra zdravotníctva za ANO), potom o zástupcu parlamentu pred Ústavným súdom v prípade zákona o interrupciách, kde šéf NR SR, predseda KDH Pavol Hrušovský, vymenil Jána Drgonca (ANO) za Miroslava Abelovského (HZDS). Problém prišiel krátko po vymenovaní Richarda Rybníčka do čela STV (predbehol V. Červenáka, ktorého "transformačný plán" STV nápadne vychádzal v ústrety záujmom súkromných televízií, a teda aj TV Markíza). A do úvahy treba vziať aj v pozadí pobublávajúci spor o výmenu na čele SIS, ktorú zrejme bude akcelerovať správa o zvláštnych pomeroch v tejto organizácii, publikovaná v prestížnom britskom časopise Jane's Intelligence Digest -- bez ohľadu na pravdivosť alebo nepravdivosť tvrdení, ktoré správa uvádza.
Koaliční partneri odmietajú rozhodnutia ANO komentovať a počkajú si na rokovanie Koaličnej rady. Zrejme až tam sa oni (a pravdepodobne aj my) dozvieme, čo je skutočnou príčinou sporov a aké sú skutočné požiadavky ANO...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 04:29