StoryEditor

Čo tak odškodniť neúspešných stávkarov?

28.02.2002, 23:00

Stará múdrosť vraví, že topiaci sa aj slamky chytá. V našom prípade sú tým topiacim sa politické strany, z ktorých jedna by rada bola demokratickou ľavicou, druhá má na srdci najmä občianske porozumenie. Predvolebné preferencie oboch subjektov čoraz beznádejnejšie smerujú ku dnu. Slamkou, ktorú sa Koncošovci a Hamžíkovci rozhodli použiť, ako to už v ich prípade býva zvykom, máme byť my všetci. Presnejšie -- naše peniaze.
Po krachu nebankových inštitúcií sa medzi politikmi objavilo množstvo "zázračných" prostriedkov, ako pomôcť klientom, ktorí sa napriek mnohým varovaniam rozhodli vložiť peniaze tam, kde dostanú "vždy viac". Termín parlamentných volieb sa nezadržateľne blíži a väčšina politikov si uvedomuje neradostné čísla svojich subjektov v prieskumoch verejnej mienky. Väčšina z nich si uvedomila, že v tomto boji o voliča nesmie stáť stranou a musí do diskusie prispieť svojím "konštruktívnym" návrhom. Problémom pádu nebankových subjektov sa bude zaoberať koaličná rada, opozícia chce v tejto súvislosti zvolať mimoriadne rokovanie parlamentu a vláda v stredu vymenovala špeciálnu komisiu, ktorá má zabrániť tomu, aby majetok problematických nebankových subjektov vytuneloval ktosi skôr, ako sa začne prerozdeľovať veriteľom. Ako prvá s myšlienkou odškodniť klientov prišla, prirodzene, opozícia. Pravá SNS by rada na tento účel použila províziu z predaja plynárenského priemyslu. Myšlienka znížiť odmenu určenú poradcovi pri predaji SPP a ušetrené peniaze rozdeliť poškodeným občanom, nie je cudzia ani Robertovi Ficovi zo Smeru. HZDS vraj predvolebného žolíka podobného charakteru nevytiahne. Ekonomický expert hnutia Miroslav Maxon však už stihol upozorniť, že riešenie vzniknutej situácie by mal vziať na svoje plecia štát. Konkrétny návrh si nechal pre istotu pre seba.
Väčšina koalície vystupuje v diskusii o tomto probléme vecne. SOP, naopak, navrhla odškodniť tých, ktorí sú pádom nebankových subjektov postihnutí a vedia to dokázať. Odškodnenie by sa vraj nemalo týkať tých, ktorí "peniaze otáčali v nebankových inštitúciách dlhé roky a majú z toho zisk". Nechajme bokom nezmyselný návrh spomedzi neúspešných vkladateľov vyberať tých, ktorí si to "zaslúžia". SOP zašla ešte ďalej. Prostriedky na odškodnenie by vraj mal štát vziať z daní, ktoré mu títo občania zaplatili z úrokov v nelicencovaných spoločnostiach. Minimálne predsedovi ľavicových demokratov sa to pozdáva, aj keď nemá oporu ani vo "svojej" strane. Proti je, pochopiteľne, nový minister financií František Hajnovič, ktorý dokázal prekonať politické videnie problému svojho straníckeho šéfa. Hajnovič upozorňuje, že v prípade investovania do takzvaných nebankových nelicencovaných inštitúcií neexistuje žiadna zákonná ochrana vkladov. Iniciatíva Hamžíka s Koncošom nemá oporu ani v logike. Ľudia, ktorí do nebankových spoločností investovali, sa rozhodli podstúpiť väčšie riziko s tým, že majú šancu na väčší zisk. Ak by sme pristúpili na myšlienku odškodniť ich napríklad z daní, ktoré niektorí z tohto zisku odviedli, mohli by sa čoskoro ozvať aj tí, ktorí o svoje peniaze prišli napríklad zlým tipom v stávkových kanceláriách. Aj z tejto činnosti totiž štát celkom dobre profituje. Aj oni totiž podstúpili dobrovoľne a slobodne s vidinou veľkého profitu riziko straty svojej "investície".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:36