StoryEditor

Kapitoly vyšších nárokov

25.08.2003, 00:00
Programy tvoria jadro rozpočtových prác a i v budúcnosti budú predmetom problémov medzi ministerstvom financií a rezortmi. Je to ale zmysluplnejšie, ako prieť sa priamo o položky.

Modernizácia štátneho rozpočtu znamená pre ministerstvo financií formálne protichodné tendencie. Na jednej strane, tvorba sa viac prenáša na správcov rozpočtových kapitol. Dostávajú viac práv pri rozhodovaní o tom, ako použijú svoje limity. Je to prvok decentralizácie, takže by sa zdalo, že ministerstvo financií o kompetencie prichádza. Ale zároveň sa zodpovednosť ministerstva pri správe štátnych peňazí posilňuje. Zdokonaľuje rozpočtovú metodiku, zabezpečuje transparentnosť, garantuje rozpočtové vzťahy s Európskou úniu, vytvára tlak na znižovanie výdavkov. Z tohto hľadiska jeho význam neklesá, ba naopak, reformné zmeny, ktoré prebiehajú od roku 1999, jeho miesto zvyšujú.
Schválením limitov výdavkov vo vláde sa ministerstvo vyhýba každoročnému licitovaniu o jednotlivých položkách. Aj keď na zrušenie rozdelenia výdavkov na obligatórne, fakultatívne a priority (bolo to tak už na rok 2003) môžu byť rozdielne názory, zdá sa, že je to racionálne. V záverečnej fáze sa balík do škriepky, kde nie sú len odborné, ale aj politické faktory, zmenšuje na päť miliárd korún na priority. (Správcovia žiadajú šesťnásobne viac.) Ministerstvo financií je zjavne odhodlané neotvárať ďalšie výdavkové položky, a ak, tak len smerom dolu. V procese tvorby a spresňovania rozpočtu sa na úrovni ministerstva financií postupne eliminovali riziká -- pôvodných 4,5 miliardy sa rozpočtovo úspornými opatreniami (napríklad odkázanie niektorých požiadaviek na európske zdroje) podarilo stiahnuť na 813 miliárd. Zrejme až na vláde sa nájde riešenie ako pokryť aj tento rozdiel. Je prakticky isté, že to nebude na úkor zvýšenia schodku.
V správe k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok sa ministerstvo financií netají, že nie je spokojné s kooperáciou správcov kapitol pri programovom rozpočtovaní. Niet divu. Programy, spolu s viacročným rozpočtovaním, pre nich znamenajú jasnú formuláciu cieľov, prostriedkov a konečného termínu. To je, samozrejme, zložitejšie a zodpovednejšie, ako dnešné "priebežné" financovanie aktuálnych potrieb na ročnej báze bez zodpovedajúceho vyhodnotenia. Programy tvoria jadro rozpočtových prác a i v budúcnosti budú predmetom problémov medzi ministerstvom financií a rezortmi. Je to však zmysluplnejšie ako prieť sa priamo o položky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 12:23