StoryEditor

Američania prídu o státisíce pracovných miest

05.02.2010, 11:56
Autor:
Saxo BankSaxo Bank

Ročná revízia je iba jedným z mnohých faktorov, ktoré robia túto konkrétnu správu o nonfarm payrolls (počet pracovných miest v spoločnostiach vyrábajúcich tovar, v stavebníctve a vo výrobe) veľmi neistou. Naša predpoveď je -14 000, čo je zhruba v súlade so zmenou zamestnanosti ADP, ktorá zaznamenala -22 000, ale zdôrazňujeme, že dáta payrolls pre január môžu prekvapiť veľkým rozpätím v oboch smeroch.

Dnes sa zverejňuje asi najdôležitejšie mesačná správa o makroekonomických údajoch v USA - správa o trhu práce v USA. Dnešná správa sa však líši od 11 ďalších uverejňujú správy každý rok, pretože bude sprevádzaná ročný revízií údajov nonfarm Payrolls.

Úrad pracovných štatistík (BLS) bude revidovať údaj ukazovatele payrolls pre obdobie apríl 2008 - marec 2009 nadol aspoň o 824 000, čo je vlastné predbežný odhad úradu BLS. Ročná revízia dosiahla historicky v priemere 0,2% celkovej zamestnanosti, čo sa na základe správy z marca 2009 prevedie na približne 266 000, čo nie je zlé, ak sa vezmú do úvahy payrolls vo výške 133 miliónov.

Ale s prihliadnutím na to, ako málo stačí, aby to pohlo trhom, ide určite o veľkú revíziu a táto revízia, čo je dôležité, pokrýva expanzie a kontrakcie, čo znamená, že pokojnejšie doby sa stabilnou zamestnanosťou sú zahrnuté do priemeru 0,2% . Teraz už vieme, že tohtoročný revízia bude oveľa väčšia, ak berieme do úvahy predbežný odhad úradu BLS vo výške 824 000 (približne 0,6% celkových payrolls).

Sezónne faktory sú vždy dôležité, najmä v januári, mesiaci, v ktorom mnoho Američanov často dostáva oznámenie o prepustení zo zamestnania. Ale keďže v rokoch 2008 a 2009 dochádzalo k mnohým prepúšťanie zo zamestnania, zostáva otázkou, či niektoré z týchto sezónnych zamestnaní sú ešte vôbec ďalej k dispozícii. Ak tomu tak je, sezónne úpravy môžu zoslabiť počet stratených pracovných miest.

Úrad Census Bureau, ktorý zodpovedá za zverejňovanie makrodat, ako napríklad predaje nových nehnuteľností, Objednávky trvanlivého tovaru, Maloobchodný predaj a mnoho ďalších, prijíma do zamestnania ľudí po tisíckach na pracovné miesta na dobu určitú, aby pomáhali so sčítaním obyvateľstva v roku 2010 (2010 Census ). To zvýši - aj keď iba dočasne - číslo payrolls. V kombinácii so sezónnymi faktormi bude výsledkom tohto pravdepodobne veľmi pozitívne číslo.

V dôsledku toho:

  • úroveň zamestnanosti sa zníži o odhadovaných 824 000 na obdobie od apríla 2008 do marca 2009, ale;
  • sa vykonajú aj revízie na mesiace po marci 2009, pretože úrad BLS sa snaží integrovať nové poznatky získané z revízie;
  • model narodenia / úmrtia bude revidovať, čo má vplyv na budúce zverejnenie;
  • úrad Census Bureau v januári naberal do zamestnania (možno veľké množstvo) pracovníkov na dobu určitú, čo zvýši payrolls;
  • sezónne faktory budú revidované a rozpätia môžu byť veľká vo všetkých smeroch;
  • revízia sa týka len payrolls (z prieskumu podnikov - Establishment Survey), a preto sa nedotýka miery nezamestnanosti, ktorá sa odvodzuje z prieskumu domácností - Household Survey. Keď hovoríme o miere nezamestnanosti, očakávame mierny nárast na 10,1% z 10%.

Rozsah pravdepodobných záverov je v tomto vydania oveľa väčší, ako u ostatných jedenástich vydaní každý rok, to však pravdepodobne nezabráni trhom v (nadmerné) reakciu na takmer akúkoľvek zmenu u payrolls. Ako meradlo odporúčame Zmenu zamestnanosti ADP, aj keď sa tieto dve vydania líšia ohľadom započítania zamestnancov vo verejnej sfére. Sme blízko číslu ADP, kde je predpovedaný pokles u payrolls vo výške 14 000.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:38