StoryEditor

Politici proti svojim sponzorom?

12.07.2010, 00:00

Nová vláda plánuje zmeniť pravidlá verejného obstarávania tak, aby ponúknutá nízka cena nemohla byť dôvodom na vyhadzov z tendra. Najmä po skúsenostiach z obdobia vládnutia Ficovej vlády sa to javí ako celkom dobrý nápad. Za ostatné štyri roky to totiž často vyzeralo tak, že z veľkých tendrov sa "lietalo" zásadne pre prinízku ponuku, prípadne kvôli nejakému formálnemu nedostatku. Stačí sa pozrieť na mýtny tender...

Zaujímavé v tomto kontexte je aj správanie stavebnej spoločnosti Skanska, ktorá sa do viacerých tendrov prihlásila s jednoznačne najnižšou ponukou. Výsledkom bola nevôľa ostatných (predovšetkým domácich) stavebných firiem, ktoré začali robiť všetko pre to, aby Skanska v súťažiach neuspela. Zväz stavebných podnikateľov Slovenska dokonca napísal teraz už exministrovi dopravy Ľubomírovi Vážnemu list, v ktorom ceny Skansky označil za prinízke a obvinil ju z deformácie trhu. Zo štyroch tendrov, do ktorých sa firma prihlásila, môže už uspieť iba v jedinom. Ostatné boli buď zrušené, alebo Skansku zo súťaže kvôli cene vylúčili. Z celého tohto cirkusu je jasné jedno: v tendroch na slovenský spôsob niečo smrdí, a to poriadne.

Verejné obstarávanie tak jednoznačne potrebuje nové nastavenie podmienok a zákaz vylučovania z tendrov na základe prinízkej ceny by mohol pomôcť. Nová vláda by si však mala dať pozor, aby nezabudla na potrebné poistky. Cena sa totiž dá podliezť aj tak, že sa neskôr za pomoci rôznych dodatkov k zmluve zvýši. A tomu treba zabrániť napríklad cez presnejšie stanovenie tendrových podmienok.

Zaujímavé preto bude sledovať, v akej podobe nové pravidlá verejného obstarávania prejdú a či štát skutočne ušetrí. Proti hovorí fakt, že medzi tradičnými víťazmi tendrov sú aj firmy, ktoré sa označujú za sponzorov politických strán. Uvidíme teda, kto nakoniec uspeje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:10