StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

26.06.2003, 00:00
MF Dnes
Vicepremiér Petr Mareš prišiel s myšlienkou, ktorá by sa nemala stratiť. Už aj preto, že ide o dávno splatný dlh, ktorý nás nešľachtí. Čo navrhuje? Jednorazové odškodnenie (vyplatené z Česko-nemeckého fondu budúcnosti) tých českých občanov nemeckej národnosti, ktorí boli po druhej svetovej vojne nasadení na nútené práce, a to sumou zodpovedajúcou tej, ktorá bola vyplatená Čechom odvlečeným do Nemecka. Vicepremiér Mareš chce vláde predložiť aj návrh týkajúci sa českých Nemcov, mnohokrát preverených ako dôsledných antinacistov, ktorí sa po vojne rozhodli zostať vo vtedajšom Československu a doteraz žijú oni alebo ich potomkovia medzi nami, ale na našu hanbu v mnohých smeroch ako druhoradí občania. Práve k tým našim nemeckým spoluobčanom, ktorí republike v ťažkých časoch zostali verní, sme sa nepekne zachovali bez toho, aby to niekoho obzvlášť zaujímalo alebo znepokojovalo.
(Jednorazové odškodnenie? Áno!, Pavel Tigrid, 25. 6.)

Der Spiegel
Výsledky úrovne morálky Európanov nepochybne zaujímavého prieskumu nie sú pre obyvateľov starého kontinentu veľmi povzbudzujúce. Na reprezentatívnom prieskume sa zúčastnilo 4 000 Európanov, ktorí mali za úlohu pravdivo odpovedať na 12 otázok týkajúcich sa rešpektovania každodennej morálky. Až 55 percent Nemcov nemá problémy klamať finančný úrad pri výške svojich príjmov, viac odvahy oklamať daňový úrad majú v Európe už len Rakúšania a Rusi. Prieskum ukázal, že načierno cestujú najradšej Poliaci, Rusi a Česi, najmenej kancelárskych potrieb zo svojich firiem si domov odnášajú Slováci a Briti. Slováci sú pritom v supermarketoch najnečestnejší, drvivá väčšina by nevrátila späť peniaze, ak by im predavačka zle vydala. Na druhom mieste sa s 58 percentami ocitli Poliaci spoločne s Nemcami. (Morálka Nemcov, do, 23. 6.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 21:02