StoryEditor

Vláda do dobrého počasia nevidí, že sa rozpršalo

19.05.2010, 00:00

Slovenské odborové zväzy a ministerstvo práce majú jednu spoločnú vlastnosť - sú až tragicky odtrhnutí od domácej ekonomickej reality. Už dlhodobo to dokazujú v otázkach, akou je napríklad zvyšovanie minimálnej mzdy bez ohľadu na to, aký má táto veličina vplyv na udržanie zamestnanosti. Najnovšou agendou odborárov za výdatnej asistencie rezortu práce je rozširovanie pôsobnosti kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa aj na tie firmy, ktoré si ich nedohodli, na ich obsah nemali vplyv a so záväzkami, ktoré z nich vyplývajú, nesúhlasia.

Nanucovanie zmluvného vzťahu je už z princípu chorý prvok, ktorý sa u nás podarilo presadiť v časoch, keď sa ekonomike darilo a Ficova vláda riešila iba to, ako zabrániť "zlým podnikateľom" vykorisťovať svojich zamestnancov. Prejavilo sa to v podobe Zákonníka práce, ako aj v zmenách pravidiel o kolektívnom vyjednávaní. A tak sa benefity dohodnuté odborármi s veľkými firmami združenými do odvetvových zamestnávateľských zväzov môžu týkať aj malých podnikov, ktoré si ich skrátka nemôžu dovoliť.

To však odborárov netrápi, pretože tým ide primárne o platy. Zamestnanosť riešia až vtedy, keď niekde bezprostredne hrozí prepúšťanie. Aj preto na svete azda neexistuje podnik, ktorý by zachránili odborové zväzy. Je možné, že výnimky sa nájdu, stále ich však bude menej než firiem, ktoré doplatili na to, že odborári mali priveľké oči.

Hnať veci na hranu a chcieť čoraz viac je však prirodzenou agendou odborov, na to de facto vznikli. Horšie už je, ak sa tá istá agenda stane vlastnou aj pre ministerstvo práce, ktoré by malo v štandardne fungujúcom prostredí pôsobiť ako nezávislý arbiter medzi požiadavkami zamestnávateľov a zamestnancov. Na Slovensku má však najsilnejšia vládna strana s odbormi uzavretú zmluvu o spolupráci a podľa toho sa správa aj ministerstvo práce, ktoré usilovne kope len na jednu bránu.

Celý Ficov kabinet tak dokazuje, že s jeho ideovou výbavou nie je ničím iným než vládou do dobrého počasia, ktorá si skrátka odmieta priznať, že vonku už dosť dlho prší. Za golier potom tečie najohrozenejším skupinám ľudí, ktorí prichádzajú o prácu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:42