StoryEditor

Detviansku kašu varia verejné fondy

16.06.2003, 00:00

Spoločnosti PPS Detva Holding v konkurze v dôsledku zatiaľ nejasného a aj nepochopiteľného postupu štvorice rozhodujúcich veriteľov - Sociálnej poisťovne, Všeobecnej zdravotnej poisťovne, Národného úradu práce a Slovenskej konsolidačnej zo dňa na deň klesá nádej na záchranu. Predaj podniku víťazovi verejnej súťaže - kremnickej spoločnosti Sitno Holding za 150 miliónov korún - veritelia zablokovali s oddôvodnením, že mu bránia procesné a právne prekážky, ktoré paradoxne spôsobili oni sami.
V strojárskej fabrike v Detve sú totiž dva konkurzy -- jeden od roku 1998 na materskú firmu Podpolianske strojárne Detva a druhý od mája 2002 na dcérsku PPS Detva Holding, ktorý riadia dvaja správcovia konkurznej podstaty a dva veriteľské výbory. Ich obsadenie je totožné, len v materskej firme je namiesto odborárov, zastupujúcich 46-miliónovú pohľadávku zamestnancov, cyperská spoločnosť Tikka Investments Limited, ktorá vymáhaním svojej pohľadávky poverila skupinu Penta Group. Ešte pred vyhlásením konkurzu na PPS Detva Holding vydal Najvyšší súd predbežné opatrenie, ktorým zakázal firme a jej vtedajšiemu manažmentu nakladať s majetkom. Napriek týmto skutočnostiam i ďalším súdnym sporom o majetok medzi materskou a dcérskou firmou sa obaja správcovia konkurzných podstát so súhlasom veriteľov a sudcov dohodli, že majetok PPS Detva Holding predajú, peniaze uložia na zvláštny účet a súdy rozhodnú, z ktorej konkurznej podstaty sa budú veritelia uspokojovať. Že s takýmto riešením súhlasí aj menovaná štvorica rozhodujúcich veriteľov, svedčí zápis zo schôdze veriteľov z 5. októbra minulého roka. Keďže vyhlásením konkurzu dôvody na uplatnenie predbežného opatrenie pominuli, podal správca konkurznej podstaty Vladimír Rybovič na Krajský súd v Banskej Bystrici žiadosť o jeho zrušenie a ten mu 23. apríla tohto roku aj vyhovel. Konkurz sa pohol dopredu, Rybovič mohol predať 2 700 akcií bývalej nástrojárne patriace do konkurznej podstaty PPS Detva Holding spoločnosti Sitno Holding za 9,5 milióna korún a vypísal výberové konanie na predaj majetku firmy ako celku.
Situácia sa radikálne zmenila, keď veriteľský výbor materskej firmy 22. apríla tohto roku odvolal z nie veľmi presvedčivých dôvodov pôvodného správcu konkurznej podstaty Milana Štúrika a nahradil ho Karolom Rajnohom. Ten vzápätí podal žalobu nielen na zrušenie rozhodnutia o uplatnení predbežného opatrenia, ale aj voči prevodu spomínaných akcií bývalej nástrojárne na firmu Sitno Holding.
Práve toto sú tie procesno-právne prekážky, ktoré "bránia" veriteľom v predaji firmy, pričom je len ťažko uveriť, že tento krok urobil Rajnoha bez požehnania rozhodujúcich veriteľov. Nie je bez zaujímavosti, že tento právnik bol pomocným správcom konkurznej podstaty skrachovanej Dopravnej banky, ktorej pohľadávky skúpila cyperská firma Tikka Investments a ktorá dnes prostredníctvom zástupcu Penty Group sedí v jednom z veriteľských výborov.
Detviansky gordický uzol nie je zložité rozpliesť. Stačí, aby si právnici verejných fondov osvojili výklad konkurzných sudcov a vyriešenie oných právnych prekážok nechali na nich a na správcoch. Možno by však aj stačilo, keby sa prestali donekonečna vyhovárať, že na rozhodnutie o predaji firmy nemajú kompetencie. Komu táto situácia prospieva, sa dnes skutočne možno iba domnievať. Nad slnko jasné však je, kto na ňu doplatí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 21:17