StoryEditor

Kúp, predaj, podrž...(aktuálne prognózy trhov)

02.07.2010, 10:41
Autor:
Saxo BankSaxo Bank

Dnešný deň žije Nonfarm payrolls, kde sa očakávajú negatívne prekvapenia. Hovorí sa o prvom poklese celkových NP za šesť mesiacov. Včerajšok mal taktiež nádych negatívnych dát, trhy zareagovali poklesom. Aj bavlna klesá už niekoľký deň. Čo je príčinou? Aký je dnešný výhľad pre finančné trhy a aké obchodné správanie sa odporúča?


  • Dnes sa všetka pozornosť zameriava na Nonfarm payrolls, kde uvidíme prvý pokles celkových payrolls za šesť mesiacov. Je to však spôsobené rozrušením pri sčítaní ľudu v roku 2010. Keď sa pozrieme len na samotné payrolls súkromných spoločností, očakávame, chudobný prírastok 60 tisíc (konsenzus: 110 tis.). Týždenné odpracované hodiny stúpli solídne počas posledných pár mesiacov, ale iné ukazovatele (ISM, hlásenia nezamestnaných (Jobless Claims) atď.) ukazujú na relatívne slabé položky s prihliadnutím na to, že recesia údajne skončila pred 12 mesiacmi. Miera nezamestnanosti má vzrásť a očakávame nárast o 0,2%-bodu kvôli prepúšťaniu po sčítaní ľudu.

  • Včerajšie dáta boli všeobecne nezaujímavé, keď prebiehajúce predaje nehnuteľností (pending home sales) (-30% MoM) klesli na historicky najnižšiu úroveň! Potvrdzujeme druhé odvodené zhoršenie čísel v USA (brown shoot?), ISM výrobný (Manufacturing) index trochu spomalil na 56,2 z 59,7, čo je veľký pokles s prihliadnutím na regionálne PMI, ktoré toľko nepokleslo - a hlásenia nezamestnaných zostávajú beznádejne vysoko (472 tisíc).


  • Výhľad na dnešný deň pre DAX je mierne negatívny. Odporúčame predaje pri oživení ku 5958 s cieľom pri 5880. Stop loss nad 5992.

  • Výhľad na dnešný deň pre FTSE je mierne negatívny. Odporúčame predaje pri oživení ku 4885 s cieľom pri 4820. Stop loss nad 4911.

  • Výhľad na dnešný deň pre S&P500 je mierne negatívny. Odporúčame predaje pri oživení ku 1036 s cieľom pri 1026. Stop loss nad 1040.


  • Dnešný výhľad na zlato je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy pri zlome 1209 s cieľom pri 1220USD/uncu. Stop loss pod 1204.

  • Dnešný výhľad na striebro je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy po poklesoch ku 17,80 s cieľom na 18,20. Stop loss pod 17,68.

  • Dnešný výhľad na ropu je mierne negatívny. Odporúčame predaje pri zlome 74,25 s cieľom na 73,00. Stop loss pod 74,85.


Komoditné správy:

Včerajšie makroúdaje znervóznili trhy a to by mohla byť živá voda pre zlato. Bude zlato čoskoro atakovať nové maximá?

Možno áno. Zlato naďalej funguje ako poistka proti neistote. Avšak naďalej vykazuje znaky cenovej bubliny. Nemožno vylúčiť podobné prepady ako tento pondelok a včerajšok. Na dnešok čakáme korekciu predchádzajúcich prepadov. Dnes máme opäť deň o Non-farm payrolls, kedy čakáme negatívne prekvapenia. Z týchto dvoch dôvodov čakáme zlato vyššie, a to až na 1220.

Bavlna klesá už niekoľký deň. Čo je príčinou?

Príčinou sú predchádzajúce silné zisky. Bavlna ako jedna z mála nepotravinárskych komodít dokázala tento rok posilniť (ťahá rastúcimi long špekulatívnymi pozíciami). No a potom musela zisky korigovať.

Barel ropy už je o viac ako 6 dolárov lacnejší ako pred týždňom. Bude sa jeho cena naďalej znižovať?

Kombinácia rastúcich dodávok a silnejší dolár podporoval slabšiu ropu. Špekulatívne dlhé pozície na WTI Crude na NYMEX. Pre dnešok predávame pri oživení k 74,25 a cieľov na 73,00.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:42