StoryEditor

Ani Hubblov teleskop nevidí zvyšovanie sadzieb (akciový komentár)

19.10.2010, 00:02
Piatkový "defekt" ceny US akciových trhov (nezvyčajne mierny slovník Bena Bernankeho ohľadne QE 2,0) bol v pondelok "opravený" a indexy opäť raz rástli.

 A to nasledovne: Dow Jones +0,73%, SP 500 +0,72%, Nasdaq Composite  +0,48%.Injekcia lepších kvartálnych výsledkov Citigroup spôsobila imunitu voči obavám, že FED by mohol byť v tlačení peňazí len opatrný, a nie megalomanský. Z ázijských strát sa tak akcie vyliečili. No rast je stále strnulý a slabý. Lebo býky sa predsa len boja, že by mohli hladovať, v dôsledku nižších dávok likvidity, ako sa pred bostonským vystúpením tlačiarenského  „capa di tutti capi“ z FEDu odhadovalo. Celý tento rast je tak postavený na tenučkom ľade a ten nemusí vydržať. Pamätajme si, že to hlavné, čo posúva trhy je likvidita a jej očakávania, a nie výsledky a fundamenty. Tie sa skôr starajú o intradennú volatilitu a krátkodobé pohyby. A keďže FED by hneď v novembri nemusel likvidokuhútik otvoriť naplno, veľké oči trhu by mohli postupne spľasávať. 

Zabudlo sa na škandály

Nad očakávania výsledky Citibank spôsobili pokropenie finančného sektora živou vodou po piatkovom prepadáku pre škandál s vyvlastnenými nehnuteľnosťami.  Ten by mohol podľa Rochdale Securities spôsobiť bankám straty až 80 mld. USD. Na toto riziko sa však burziáni dnes akosi „zabudli“ pozerať.  Naopak do popredia sa dostávajú opäť názory, že US výsledková sezóna zatiaľ nesklamala a zrejme ani nesklame. Fúzie a akvizície opäť začínajú vo väčšom rozkvitať.  A sprísňovanie menovej politiky v rozvinutom svete je tak ďaleko, že ani Hubblov teleskop  ho nedovidí.  Zdola chráni akciové trhy Bernankeho put (ak sa situácia veľmi zhorší tlačenie peňazí je garantované). Takže zrátané a podčiarknuté, žiadne riziko pre rast na obzore. Tak prečo ho nevyužiť?

Otvorené dvere, ale...

Uvedomme si však nasledovné: Bernanke, ako sme už naznačili, v piatok  síce ponechal otvorené dvere pre ďalšie QE, no z jeho slov vyplynulo, že už nie tak veľmi široko otvorené ako kalkulovali obchodníci.  Povedal však ešte aj omnoho podstatnejšiu vec, ktorá je nedocenená: FED môže zmeniť správu FOMC v tom zmysle, že bude pôsobiť na pokles dlhodobých úrokových sadzieb. Teda možnosť , o ktorej sa diskutovalo už počas posledného týždňa. Jednoducho inými slovami povedané-  FED by to mohol skúsiť najskôr "po dobrom" s cielením nízkych výnosov na výnosovej krivke, a ak ho trh "neposlúchne", potom začne tlačiť peniaze. Bez okamžitého QE by však mohol byť trh sklamaný.  Ak si túto B- alternatívu voči okamžitému tlačeniu väčšina trhu konečne uvedomí,  mohol by nastať jeho prepad.  A potom, ak by sme aj videli už v novembri sedieť  tlačiarenského mága v helikoptére a rozhadzovať vidlami po trhu peniaze, nebolo by to žiadne prekvapenie. Veď  trh to v rámci „buy the rumour“ očakáva.  Keď sa tak však stane, mohla by nastať reakcia „Sell the news.“

Stanislav Pánis

analytik TRIM BROKER

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:53