StoryEditor

Kauza Tipos má politické pozadie

01.12.2010, 23:00
Autor:
Dag DanišDag Daniš

Kauzou Tipos by sa už konečne mohla zaoberať aj polícia. Pozadie sporu o 66 miliónov eur totiž nemusí byť len obchodné, ale aj kriminálne. Tajná služba už preveruje niekoľko spravodajských informácií, ktoré odkrývajú politickú zápletku prípadu.
Kľúčovou postavou v kauze Tipos nie je podnikateľ Vítek, ale podnikateľ Počiatek. Minister financií sa mal v roku 2008 dvakrát súkromne stretnúť s akcionárom Športky, ktorá od Tiposu vymáhala dve miliardy korún. Akcionár Športky údajne navrhoval mimosúdnu dohodu, podľa ktorej by Tipos zaplatil Športke odškodné 500 miliónov korún a spor by sa urovnal. Návrh sa nerealizoval.

V hre o dve miliardy korún sa totiž objavili "vyššie záujmy". Vznikol náhradný scenár, ktorý mal zabezpečiť, aby miliardy z Tiposu (resp. štátnych aktív) neskončili na účte Športky, ale na účtoch spriaznených podnikateľských skupín. Akcionár Športky mal dostať ponuku, aby pohľadávku voči Tiposu predal. Krátko predtým, ako sa mala za štátne peniaze bohato zaplatiť. S vedením Športky sa vtedy stretol jeden zo spoločníkov finančnej skupiny prezývanej Ja a Ty. Tej istej finančnej skupiny, ktorá hostila ministra (a podnikateľa) Počiatka na svojej jachte... Športka nakoniec pohľadávku predala. Pod tlakom zhora. Obávala sa totiž, že Tipos by pod ťarchou dlhov išiel do konkurzu. A po krachu by už nijaké záväzky neuhradil.

Novým vlastníkom pohľadávky voči Tiposu sa stala záhadná firma Lemikon so sídlom na Cypre. Je na tej istej adrese ako iná spoločnosť zo skupiny Ja a Ty. Odvtedy už Tiposu - zrazu - konkurz nehrozil. Naopak, minister (a podnikateľ) Počiatek chcel do Tiposu účelovo naliať 1,5 miliardy korún zo štátnych finančných aktív. Aby ich Tipos mohol posunúť na účty Lemikonu. Rýchlo a v plnej výške.
Kto financoval založenie Lemikonu, nevieme. Ale mohol by to vedieť niekto z podnikateľskej skupiny brhellovcov, ktorá má úzke väzby na dvojicu Kaliňák - Počiatek. A ktorá zvykne v citlivých prípadoch využívať firemnú infraštruktúru skupiny Ja a Ty.
Mimochodom, dnes sa v parlamente opäť volí generálny prokurátor. A poslanci Smeru (vtipne prezývaného sociálna demokracia) sú z tejto udalosti opäť veľmi nervózni...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:12