StoryEditor

Ďalšie uťahovanie opaskov

18.11.2009, 23:00

Maďarsko začalo šetriť a Česi a Poliaci sa šetriť chystajú. Bude slovenská predvolebná diskusia o ďalšom zvyšovaní populárnych výdavkov, alebo o opätovnej potrebe uťahovania opaskov? Uvidíme, aký bude výsledok politiky súčasnej vlády.

Výsledkom hospodárskej krízy, odkladania reforiem a masového rozkrádania je prepad zamestnanosti a hrubého domáceho produktu. Očakáva sa, že až v roku 2011 sa HDP dostane na svoju reálnu úroveň z roku 2008. So zamestnanosťou je to ešte horšie - ak podniky, ktoré prešli na skrátený pracovný čas, nezaznamenajú silný nárast dopytu, budú musieť prepúšťať, čo by vo výsledku výrazne zvýšilo nezamestnanosť a stagnáciu na (našom neflexibilnom) trhu práce.

Podľa včerajšej štúdie Inštitútu finančnej politiky ministerstva financií dosiahlo v roku 2007 Slovensko a Rumunsko najnižšie daňové zaťaženie v Európe - máme o 10 % nižšie daňové výnosy ako európsky priemer. Pritom sa viac než Európa (percentuálne) spoliehame na nepriame dane a najmenej na priame dane (aj keď naše výnosy z nepriamych daní boli druhé najnižšie a výnosy z priamych daní boli úplne najnižšie v EÚ). Túto situáciu ako-tak zachraňujú výnosy z odvodov, v ktorých sme po započítaní vplyvu 2. piliera dôchodkového sporenia aspoň tesne nad priemerom EÚ.

IFP ďalej porovnáva daňové zaťaženie práce, kapitálu a spotreby Slovenska a EÚ: po prvé, práca je u nás takmer dvakrát viac zdanená ako kapitál a spotreba; po druhé, zdanenie spotreby je u nás podobné ako v EÚ, práca je zdanená trochu menej, a kapitál výrazne menej ako v EÚ.

Pre verejnú politiku to podľa môjho názoru znamená, že priestoru na zvyšovanie sadzieb daní nie je veľa - určite nie pri DPH, odvodoch a dani z príjmu fyzických osôb. Priestor je pri sadzbách dane z príjmu právnických osôb, ale na to zase nie je úplne vhodná doba. Súhlasím s IPF, že lepšou cestou môže byť účinnejší a lacnejší výber daní, lacnejšia správa daní a vyššia progresivita daní. Navyše - zisk by prinieslo aj zrušenie výnimiek a zvýhodnení rôznych záujmových skupín.

Anton Marcinčin (1968)

ekonóm. Publikuje texty o hospodárskej politike počas reforiem i jej súčasnej transformácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:49