StoryEditor

Nemci sa mýlia. Eurozóna im pomáha

10.09.2010, 00:00

Ktorá krajina má najväčší prospech zo vzniku eurozóny? Podľa mňa by to malo byť Nemecko. Tento pohľad je však v Nemecku ťažko akceptovateľný. Nemecko má zo vzniku prínos, a to potrebuje zistiť. Až potom budú pravdepodobne Nemci ochotní podporiť potrebné reformy v eurozóne.

Kríza nie je mŕtva, ale len spí. To musí byť kľúčový moment. José Manuel Barroso, prezident Európskej komisie, tvrdil v utorok vo svojom prejave o stave únie, že "ekonomický výhľad pre Európsku úniu je dnes pozitívnejší ako pred rokom, nielen ako výsledok našej rozhodnej akcie". Má pravdu. Ale dôvera nebola rozhodne obnovená. A ďalšie otrasy sú pravdepodobné.

Absencia eura

Tak prečo by Nemci mali akceptovať svoju prehnaný záujem o úspech v eurozóne? Odpoveďou je, že nemecká ekonomika je silne závislá od dopytu z vývozu. Od roku 2000 do roku 2008 zahraničný dopyt tvoril dve tretiny rastu z celkového dopytu po nemeckej produkcii. Nemecko je v zajatí trhov a výmenného kurzu. Kríza tlačí nadol hodnotu eura a nemeckí partneri z eurozóny (ktorí tvoria dve pätiny celkového exportu - deväťkrát viac ako Čína) sa stávajú nekonkurencieschopní.

Ešte zaujímavejšie by bolo, čo by sa stalo v prípade absencie eura. Výmenný kurz nemeckej marky by vyletel prudko nahor, ako sa to udialo v divokých 90. rokoch. V periférnych krajinách Európy by bolo oslabenie mien asi také veľké, ako kedysi oslabenie libry. Vytvorenie eurozóny bolo z tohto hľadiska skôr robené pre jeho partnerov ako pre samotné Nemecko. Bol to však veľký ekonomický (nielen politický) prínos pre krajinu.

Niektorí nemeckí ekonómovia majú iný názor. Hans-Werner Sinn, prezident Ifo inštitútu pre ekonomický výskum, ponúka alternatívne riešenie. Východiskom sú financie. Spojením kapitálového trhu eurozóny a mylným pohľadom na riziko, ktoré sa vytratí zjednotením úrokových sadzieb. To vyvolalo investičný boom predovšetkým v Španielsku alebo šialené utrácanie v Grécku. Súčasne argumentuje odlevom kapitálu - na druhej strane prebytkom bilancie bežného účtu. Čisté investície boli najnižšie spomedzi rozvinutých krajín v rokoch 1995 až 2008. Nesúhlasím s ním.

Slabá investičná sila

Po prvé, euro nie je rozhodujúcim faktorom pre slabú investičnú silu Nemecka. Podľa vlastných kalkulácií, reálne úrokové sadzby Nemecka tiež klesli po roku 1999. Je pravda, že v periférnej Európe klesli výraznejšie. Ale je ťažké uveriť tomu, že v prepojenom svete kapitálových trhov by boli takto nemecké investície vytlačené. Viac vierohodné je tvrdenie o slabom dopyte či štrukturálnej nepružnosti.

Po druhé, zisky v ostatných krajinách boli prechodné. Prílev kapitálu šiel predovšetkým do stavebníctva a do iných neobchodovateľných činností. To oživilo neudržateľný rast spotreby. Prebytok bežného účtu bol obrovský. A je pravda, že nemeckí investori a daňovníci stratia nejaké peniaze aj z investícii v krajinách, ktoré nie sú také bezpečné, ako si mysleli.

Eurozóna ako pozitívum

Dospel som k záveru, že Nemecko malo a má veľký prínos z existencie eurozóny. Je v záujme Nemecka, aby urýchlilo budúcnosť, v ktorej eurozóna prežíva a aby sa periférne krajiny úspešne prispôsobili.

S profesorom Sinnom súhlasím v záchranných balíčkoch. Ten poznamenal, že balíčky majú skôr skryť straty bánk, predovšetkým francúzskych, než by mali zachrániť Grécko. Zásada, že štát nikdy nezbankrotuje, je neakceptovateľná. Dodal by som ešte to, že reformy by sa nemali sústrediť len na rozpočtovú disciplínu, ale na zmierňovanie ekonomických cyklov súkromného sektora.

Nemecko má obrovský politický a ekonomický záujem o núdzové práce v eurozóne, aj keď sú nepopulárne. Euro je stabilná mena: veď miera inflácie bola nižšia ako v prípade, keď fungovala marka. Výzvou je zmena vo fungovaní eurozóny a reformy jej inštitúcií takým spôsobom, aby ekonomika fungovala v prospech každého. Zmena je bolestivá. Ale Nemecko nemá žiadnu inú racionálnu možnosť.

Martin Wolf, komentátor The Financial Times

K autorovi: Komentátor The Financial Times.
Je členom Svetového ekonomického fóra v Davose. Pôsobil desať rokov ako senior ekonóm vo Svetovej banke, kde sa zameriaval na medzinárodný obchod. V súčasnosti pôsobí ako vedúci ekonomomický komentátor.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:58