StoryEditor

Robert Fico: Pracovné miesta reálne vytvárame

25.03.2010, 23:00
Keď v septembri 2008 naša vláda prvýkrát mimoriadne zasadala, aby začala prijímať protikrízové opatrenia, pani Radičová povedala: "Naozaj nie je dôvod, aby sme zvažovali reakciu na vyriešený problém v Spojených štátoch."

Na rozdiel od nej sme už vtedy vedeli, že treba myslieť najmä na to, ako zmierniť dosahy na ľudí, ktorí žijú len z vlastnej práce.

Musíme týmto ľuďom pomôcť. Smer-SD presadzuje zodpovednosť štátu za ľudí najmä v čase celosvetovej krízy. O to viac, že to bol štát v rukách pravicovej vlády, kto urobil Slovensko - a naše pracovné miesta - úplne závislé od vývozu našich výrobkov do zahraničia a zmenil zlú štruktúru hospodárstva na ešte horšiu, v ktorej dominuje jediné odvetvie.

Smer-SD nemusí hovoriť, čo pre vytváranie pracovných miest urobí, lebo vie konkrétne ukázať, čo pre to už urobil a robí ďalej. Zachránili sme 160-tisíc ľudí pred vyhodením na ulicu, keď sme zamestnávateľom ponúkli podporu, ak zamestnancov neprepustia. Vyčlenili sme financie pre samosprávy, aby mohli prepustených ľudí okamžite zamestnať na práce pre obce a mestá.

Pri tom sa riadime pravidlom, aby to boli zároveň rozumné investície do budúcnosti. A tak 70 mil. eur na zatepľovanie nielen teraz vytvára tisíce pracovných príležitostí pre živnostníkov v stavebníctve, ale prinesie aj úspory energií pre domácnosti. Alebo 50 mil. eur na šrotovné nielen pomohlo slovenským podnikom v automobilovom priemysle oživiť výrobu, ale aj znížilo podiel najmenej ekologických a najviac nebezpečných áut na našich cestách.

Pri opatreniach na vytváranie pracovných miest nezabúdame na šetrenie v štátnom rozpočte. Výstavba diaľnic cez PPP projekty dáva prácu ľuďom teraz, zvyšuje príťažlivosť stredného a východného Slovenska pre investorov, ale v tomto krízovom období si nevyžaduje peniaze od štátu. Vyše 4 000 pracovných miest už vzniká pri dostavbe elektrárne v Mochovciach, ale zo štátneho rozpočtu na to nejde ani cent.

Prijatím eura i politickou stabilitou navyše udržiavame atraktivitu Slovenska pre investorov, ale už v nových oblastiach, o čom svedčí vytváranie pracovných miest v podnikoch vyrábajúcich modernú elektroniku.

Robert Fico, predseda vlády SR a strany Smer-SD

01 - Modified: 2002-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Falcone a Borsellino: aj po smrti spolu 02 - Modified: 2002-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TO JE VÝROK... 03 - Modified: 2002-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: DOLE
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:14