StoryEditor

Školstvo, ale nie pre Rómov

27.08.2009, 00:00

Školy by mali pripravovať pracovnú silu na uplatnenie sa na trhu práce. Lenže asi tretina Rómov nemá ukončené ani len základné vzdelanie, ďalšia tretina má iba základné vzdelanie, 9 % má neukončenú strednú školu a len 15 % strednú školu ukončilo. Iba 0,2 % Rómov dosiahlo vyššie ako stredoškolské vzdelanie. Na porovnanie, 80 % populácie Slovenska má vyššie ako základné vzdelanie a 11 % má vyššie ako stredoškolské vzdelanie.

Podľa OECD je slovenské školstvo selektívne, čiže orientované na úspešné deti (väčšinou) z majority: máme jednu z najvyšších závislostí medzi výsledkami žiaka a jeho domácim zázemím. Náš vzdelávací systém prehlbuje pôvodné nerovnosti žiakov tým, že veľmi skoro selektuje detí do vzdelávacích prúdov rôznej kvality, čím spôsobuje, že deti len kopírujú dosiahnutú úroveň vzdelania rodičov. Inými slovami, ak máte učňovku, systém je nastavený tak, aby vaše deti mali takisto učňovku. Ak ste vysokoškolák, vašim deťom náš systém pravdepodobne takisto zaplatí vysokú školu.

Keďže sme v školstve Rómov "zrušili" a nahradili sme ich neurčitými žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia, nevieme, či a ako sa zlepšujú ich výsledky - z hľadiska transparentnej a na informáciách založenej verejnej politiky nevieme o efektívnosti vynaložených financií nič. Odhadujeme, že rómske deti sú príliš často zaraďované do špeciálnych škôl pre zlé diagnostické testy, ktoré sú podľa výskumov kultúrne zaujaté (ich výsledky indikujú príslušnosť k etniku a nie rozsah individuálnych schopností) a pre vyššie príspevky na dieťa v špeciálnej škole. Sladká nevedomosť - ak Rómovia pre naše školstvo neexistujú, neexistuje ani ich diskriminácia či potreba rómskych asistentov a špeciálnych vyrovnávacích programov. Nevieš po slovensky, len rómsky? Tvoj problém.

Odhadujeme, že zlepšenie diagnostikovania rómskych detí by ušetrilo viac ako polovicu súčasných nákladov na špeciálne školy, ktorá by mohla byť použitá na zlepšenie kvality základných škôl vrátane programov pre rómske deti.

Anton Marcinčin (1968)

ekonóm. Publikuje texty o hospodárskej politike počas reforiem i jej súčasnej transformácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:47