StoryEditor

Kúp, predaj, podrž...(aktuálne prognózy trhov)

17.06.2010, 11:21
Autor:
Saxo BankSaxo Bank

Noc bola pre trhy prevažne bez výkyvov, prevládali medvedie postoje. Španielske banky zažívajú ťažkosti s financovaním. Dnešný deň ponúka bohaté zverejňovanie markoúdajov. Aký je výhľad finančných trhov pre dnešok a aké obchodné správanie sa odporúča?

  • Správy boli cez noc väčšinou medvedie. Španielska centrálna banka oznámila, že zverejní výsledky stres testov bánk, zatiaľ čo spoločnosť BP uviedla, že nebude vyplácať dividendu a bude taktiež odpredávať svoje aktíva, aby financovala fond na škody spôsobené únikom ropy, požadovaný prezidentom Obamom. Je zrejmé, že aj veľký pokles v zahájení stavieb nehnuteľností v USA veciam veľa nepomohol, napriek solídnym číslam z výrobného odvetvia, keď priemyselná výroba stúpla o 1,2 % MoM.

  • Španielsko dnes bude testovať trh s 3,5 mld. EUR v aukciách 10-ročných a 30-ročných dlhopisoch, a ak sú nedávne španielske aukcie určitou indikáciou, potom sa spready opäť rozšíria vo vzťahu k predchádzajúcej aukcii (na jar).

  • Dnes je ďalší deň bohatý na zverejnenie makroúdajov, ide hlavne o CPI, Hlásenie nezamestnaní (Jobless Claims) a Hlavné ukazovatele (Leading Indicators) v USA. Pri posledom sa očakáva zlepšenie aj napriek 8% poklesu S&P500 v máji, ktorý je jedným z hlavných ukazovateľov.

  • Výhľad na dnešný deň pre DAX je mierne negatívny. Odporúčame predaje okolo úrovne 6190 s cieľom pri 6156. Stop loss nad 6207.

  • Výhľad na dnešný deň pre FTSE je mierne negatívny. Odporúčame predaje okolo úrovne 5240 s cieľom pri 5208. Stop loss nad 5257.

  • Výhľad na dnešný deň pre S&P500 je mierne negatívny. Odporúčame predaje okolo úrovne 1118 s cieľom pri 1112. Stop loss nad 1119.

  • Dnešný výhľad na zlato je neutrálny. Nakupujeme pri poklesoch k 1228 a cieľujeme na 1236. Stop loss pod 1226.

  • Dnešný výhľad na striebro je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy po prelomení úrovne 18,68 s cieľom na 18,96 USD/uncu. Stop loss pod 18,50.

Komoditné správy s Karolom Piovarcsym:

 

Obrovské zásoby vzácnych kovov ležia v Afganistane. Ako by podľa vás reagovali ich ceny v prípade, že by sa naplno rozbehla ťažba tamojšieho nerastného bohatstva?

Určite by išlo o výraznú správu pre komodity. Každopádne by sa komodity neťažili a vo veľkom nedodávali na svetový trh ani tento rok, ani budúci rok. Je potrebné mať na pamäti, že Afganistan je hornatý a má zlú infraštruktúru. Správy zatiaľ hovoria o mnohých druhoch surovín, avšak len železo a meď má zásoby v hodnotách cez 100 mld. USD.
 

Zaujímavým vývojom v posledných dňoch prechádza menej obchodovaná komodita – káva. Mohli by ste nám priblížiť jej skokový nárast v posledných dňoch?

Káva sa obchoduje vo výrazne menších množstvách. Na futures trhu má teda výrazne nižšiu likviditu. A tak aj menšia objednávka môže posunúť kurzom. A to je to, čo sa stalo v poslednej dobe, kedy na trh dorazila obava z nedostatočných dodávok zo strednej Ameriky, čo nebude vyrovnané očakávanou silnou úrovňou z Brazílie.

Začiatkom júna sa zlato pozrelo na najvyššie hodnoty v histórii. Aké správy by ho mohli na podobné pozície vrátiť?

Zlato má tradične negatívne korelácie s akciovými trhmi, ako aj USD, a teda pokiaľ tieto komodity klesajú, zlatu sa zvykne dariť. Na trhoch pretrváva neistota, ktorá sa taktiež podpisuje pod zvýšené nákupy tohto drahého kovu, najmä zo strany národných bánk. Pokiaľ by akcie začali výraznejšie klesať spolu s USD, mohlo by isť o podporné signály k nákupom drahých kovov.

Cena ovsa vzrástla za posledný týždeň o viac ako 40 percent. Čo taký vývoj spôsobilo?

Ovos momentálne zaživa svoj najsilnejší rast za posledný rok. Pod tento vývoj sa podpisujú najmä 2 faktory: prognóza EÚ o nedostatku potravín v budúcnosti a ich zvýšenie cien. Po druhé zlé počasie a dážď ohrozujúci produkciu tejto zrniny a to najmä v Kanade, ktorá je jeho druhým najväčším producentom.

Ropa včera dosiahla na mesačné maximá. Čo od nej môžeme čakať v závere týždňa?

Americká ropa sa pohybuje nad úrovňou 77 $/b, čo je jej 6-týždňové maximum. Ropa je poháňaná najmä hospodárskym rastom v USA a EÚ. Včera však zažila mierny pád a to najmä z dôvodu obavy zo zvýšenej regulácie jej ťažby kvôli situácii okolo BP a taktiež kvôli signálom z momentálneho spomalenia priemyselnej výroby, najmä v stavebníctve. Dnešné výsledky o US inflácii a nezamestnanosti, ako aj vývoj akciového trhu môžu tento týždeň opäť pohnúť cenou energie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:15