StoryEditor

Rozpočet potrebuje ministra a nie štatistu

23.06.2010, 00:00

Nový minister financií, bez ohľadu na to, či to bude Ivan Mikloš alebo Richard Sulík (nik iný už asi v hre nie je) dostane od súčasného šéfa rezortu Jána Počiatka nemilé dedičstvo: 800 miliónov eur, ktoré chýbajú v rozpočte oproti plánu. Ide o sumu, ktorú je nereálne v tomto roku ušetriť a tak schodok rozpočtu verejných financií s najvyššou pravdepodobnosťou presiahne naplánovaných 5,5 percenta HDP. A to napriek tomu, že slovenská ekonomika patrí v eurozóne medzi lídrov z hľadiska jej rastu.

Otázkou je, koho je to vina. Hodiť všetko na Jána Počiatka by asi nebolo spravodlivé, pretože on za to v plnej miere nemôže, aj keď formálne by mal zodpovednosť niesť práve on. Pôsobenie odchádzajúcej vlády bolo dané predovšetkým rozhodnutím jedného človeka, ktorým bol Robert Fico. On svojou politikou kupovania si voličov nastavil Počiatkovi mantinely, ktoré tento minister nedokázal preraziť. Podobne by dopadol na jeho mieste ktokoľvek iný. Pretože jedinou radikálnou vecou, ktorú mohol za posledné štyri roky minister financií urobiť, bolo podať demisiu a odísť. To ostatné bolo o kozmetických zmenách a formálnych náležitostiach rozpočtu. O tom, koľko sa minie, rozhodoval najmä Fico a celé ministerstvo financií bolo na druhej koľaji.

Slovensko tak do budúcna potrebuje ministra financií, ktorý bude skutočne "pánom štátnej kasy“ a nie iba vykonávateľom vôle niekoho, kto sedí na Úrade vlády. Ivan Mikloš je v tomto ohľade už odskúšaná persóna. Dá sa preto tušiť, že nebude hrať vo vzťahu k vláde druhé husle, čo bola úloha, ktorá prischla práve Jánovi Počiatkovi. Richard Sulík ako minister financií "odskúšaný“ nie je. Napriek tomu ani v jeho prípade sa nedá čakať, že by sa uspokojil s úlohou štatistu. Nech to teda dopadne akokoľvek, Slovensko azda bude mať po rokoch konečne ministra financií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:10