StoryEditor

Laos. Najmenšia akciová burza na svete

23.01.2011, 10:30
Komunistický Laos otvoril akciovú burzu, na ktorú sa zatiaľ dostali iba dve firmy.

Jedenásteho januára sa uskutočnila prvá obchodná transakcia na novovzniknutej akciovej burze v Laose. V tento deň sa tak začalo obchodovať na najnovšej a zároveň aj na najmenšej akciovej burze na svete.

V komunistickom Laose sa na burzu zatiaľ dostali iba dve firmy. Najväčšia elektrárenská spolocnosť v krajine EDL-Generation, ktorá cez IPO predala dvadsatpäť percent svojich akcií. A najväčšia banka v krajine BCEL, ktorá investorom predala dvadsatť percent svojich akcií. IPO týchto firiem pre laoskú vládu prinieslo príjmy vo výške 140 miliónov dolárov, ked trhová kapitalizácia oboch v deň úpisu bola 600 miliónov USD.

Spustenie burzy sa stretlo s veľkým záujmom zahraničných investorov aj napriek tomu, že môžu nakúpiť iba akcie spoločnosti EDL a to do celkového limitu desať percent na jej základnom imaní. Vláda ma obrovské plány a očakáva, že v najbližších piatich rokoch listingom ďalších firiem získa na burze až osem miliárd dolárov. Na tento rok sú naplánované dalšie tri verejné ponuky. Akcie oboch firiem za posledných pár dní zaznamenali obrovský nárast. Kurz BCEL vzrástol o 120 percent a EDL si pripísalo 48 percent.

Burzu z hľadiska infraštruktúry (depozitár a vysporiadanie obchodov) pomohla rozbehnúť Juhokórejská burza, ktorá na nej vlastní štyridsaťpercentný podiel.

Laos je komunistickou krajinou od roku 1975. Od konca 80-tych rokov po vzore Číny začalo politické vedenie robiť postupné trhové reformy čo pomohlo naštartovať hospodársky rast. V rokoch 1988 až 2008 bol priemerný nárast HDP vo výške šest percenť ročne. V krajine žije takmer sedem miliónov ludí, pričom až štyridsat percent populácie sa nachádza pod vekovou hranicou 15 rokov. HDP na obyvatela je 900 USD a priemerný mesačný plat na úrovni sedemdesiat dolárov.

Že Laos je nerozvinutou krajinou, svedčí aj fakt, že až osemdesiat percent populácie pracuje v poľnohospodárstve a poľnohospodárstvo tvorí až tridsať percent HDP. Krajina je sčasti závislá aj na zahraničnej pomoci rôznych organizácií, ktorá dosahuje až osem percent z HDP. Laos má potenciál v oblasti nerastného bohatstva, z ktorého sa vďaka neexistujúcej infraštruktúre teraz využíva len voda skz export elektriny z vodných elektrárni na rieke Mekong. Hydropotenciál na území Laosu nie je dostatočne využitý a predstavuje obrovskú príležitost na ďalší rast.

Krajina sa snaží prilákať zahraničných investorov a ašpiruje na členstvo vo svetovej obchodnej organizácie (WTO), čo by výrazne podnietilo zahraničnoobchodnú výmenu.

Titul najmenšej burzy sveta z pohľadu trhovej kapitalizácie držala doteraz akciová burza v Mongolsku. Vďaka boomu na komoditnom trhu Mongolsko práve zažíva najväčšiu renesanciu od čias Džingischána. Mongolská burza s rastom 135% bola najviac rastúcou burzou na svete v roku 2010. Tieto dve „trpasličie“ burzy majú aj tohto roku jasnú šancu sa opäť vyhrať rebrícky nárastov.

Juraj Podracký

analytik J&T Banky

01 - Modified: 2005-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štát zisťuje, či v ROPF neprišiel o peniaze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 04:19