StoryEditor

Rezervy čaká alchýmia

21.05.2004, 00:00
Jedenásť rokov po vzniku nášho štátu sme sa dozvedeli, že už nepotrebujeme toľko hmotných rezerv ako ešte nedávno. Na druhej strane, nám treba viac ropných zásob, aby sme spolu s ostatnými najvyspelejšími štátmi mohli čeliť svojvôli producentov.

Jedenásť rokov po vzniku nášho štátu sme sa dozvedeli, že už nepotrebujeme toľko hmotných rezerv ako ešte nedávno. Na druhej strane, treba nám viac ropných zásob, aby sme spolu s ostatnými vyspelými štátmi mohli čeliť svojvôli producentov. Slovensko tu však nie je pripravené tak ako pôvodné členské štáty alebo aj Česko, lebo naše ropné zásoby sú zhruba na polovičnej úrovni ako by mali byť, teda na 90 dní spotreby. Obava, že by ťažiari ropy zatvorili kohútiky, nehrozí, zásoby sa môžu teraz použiť inak. Štáty únie uvažujú, či neskúsiť intervenciami na trhu znížiť cenu ropy podľa jednoduchej rovnice: viac tovaru -- lacnejší tovar.
Na druhej strane, v hmotných rezervách máme štyridsať druhov tovarov za takmer štyri miliardy korún. Okrem agropotravinárskych komodít sú tam aj kovy, takmer podľa Mendelejevovej tabuľky. Potreba robiť zásoby kovov nadväzuje na skúsenosť z druhej svetovej vojny. Vtedy spojenci dodali brániacemu sa Sovietskemu zväzu cez prístav Murmansk nielen zbrane, ale aj stovky ton strategických kovov. Československí letci sa vyznamenali, keď potopili nemeckú loď s nákladom volfrámu. Historici sa dodnes sporia, akou mierou tieto akcie prispeli k porážke nacistov. Počas raného obdobia studenej vojny honba za kovmi pokračovala. Dva súperiace bloky počítali s ničivou konvenčnou vojnou. Proti sebe mali stáť tankové divízie a na výrobu ich pancierov bolo treba volfrám a kobalt. Dlhý čas bol bilancovaný aj hliník. Neskôr, koncom šesťdesiatych rokov, mnohé kovy strácali význam, lebo strategický vojenský potenciál sa presúval do balistických rakiet. Novú realitu však na Slovensku štátne krízové plány ignorovali. Rezortom akoby vyhovoval pôvodný stav. Lenže mnoho zariadení, kde boli zásoby uskladnené, sa sprivatizovalo a vznikali ďalšie komplikácie, a dokonca aj kriminálne prípady. Pohnútkou na významnú redukciu zásob sa stal fakt, že v terajšej výške štát nedokáže financovať rezervy a zároveň má problémy vybudovať núdzové zásoby ropy. Únia ich však vyžaduje. Správu štátnych hmotných rezerv teraz čaká zvláštna alchýmia -- musí pretransformovať kovy a uhlie na ropu. Je škoda, že až teraz, a práve nie sú na to najvhodnejšie trhové pomery.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 06:07