StoryEditor

Spravodlivosť už ďalšiu facku neznesie

26.12.2011, 23:00

Zmeny v justícii sú už niekoľko rokov nevyhnutnosťou. Po rokoch Ficovej vlády, ktorá spravodlivosť a efektívnu justíciu posunula na druhú koľaj, sa to nedalo prehliadať. Nedôvera ľudí v súdy bola príliš veľká. Slabá vymožiteľnosť práva sa stala jednou z veľkých prekážok, ktorá stála v ceste nielen domácim podnikateľom.

Pri príchode na ministerstvo spravodlivosti nebol čas na váhanie, ale na okamžité kroky. Preto som stanovila od začiatku vysoké tempo legislatívnych zmien v mnohých kľúčových oblastiach. Okrem tých zásadných v súdnictve sme sa zamerali aj na rýchle presadenie povinného zverejňovania zmlúv, opatrenia na zrýchlenie trestného aj civilného konania, poctivými podnikateľmi dlho očakávanú zmenu konkurzného zákona, zavedenie elektronického Obchodného vestníka a rozbehli sme prípravy elektronizácie justície.

Pri súdnictve som zvolila nový prístup. Som totiž presvedčená, že len prísnejšie pravidlá v zákonoch neprinútia ľudí, aby súdom dôverovali. Nastal čas otvoriť dokorán dvere justície a dať všetkým možnosť kontrolovať ju. Sudcovia majú rozhodovať nezávisle, ale tlak na kontrolu a zlepšenie súdnictva by mal vychádzať od občanov. Otvorenie nemusí byť pre každého príjemné. Bez pravdy sa však k dlhodobému riešeniu nikdy nedostaneme.

Pri obsadzovaní sudcovských miest sa už uplatňujú nové férové pravidlá, nie rodinné väzby. Od januára sa skončí aj skrývanie rozhodnutí súdov v spisoch a budú zverejňované na internete. Na svetlo sme prvýkrát dostali údaje, ako pracujú jednotlivé súdy a čoskoro to budú aj fakty o práci konkrétnych sudcov. V roku 2012 bude realitou aj komplexné hodnotenie práce sudcov, podľa ktorého pre opakované negatívne výsledky bude môcť sudca prísť o funkciu.

Verejný tlak na súdy aj sudcov sa za posledný rok naozaj zvýšil. Je asi najvyšší za posledných dvadsať rokov a bude ešte rásť. Pre súdnictvo je to však dobré. Tento tlak totiž pomáha kvalitným sudcom vyniknúť. Ostatným dáva šancu zlepšiť sa, alebo aj poukázať na tých, ktorí by v talári nemali vôbec byť.

Uvedomujem si, že pre podnikateľov je popri dôveryhodnosti súdov a sudcov rovnako dôležitou témou aj efektivita súdnych konaní a úroveň vymožiteľnosti práva. Preto som napríklad intenzívne pracovala na zmenách v občianskom súdnom poriadku či zákone o konkurze a reštrukturalizácii.

Otvorenie veriteľských konkurzov som predkladala ešte ako poslankyňa z opozície. Konečne v tomto roku sa podarilo túto dlho očakávanú dôležitú novelu pripraviť a presadiť. Od prvého januára budú vďaka nej môcť veritelia iniciovať konkurzné konanie voči dlžníkovi skôr, čiže v čase, keď už má problémy, ale ešte má aj majetok. Zjednodušili sme proces prihlasovania pohľadávok. Zároveň budú členovia štatutárnych orgánov niesť vyššiu zodpovednosť za neriešenie úpadku dlžníka včas.

Vyslali sme pozitívny signál slušným podnikateľom. Nastal čas skoncovať so špekulatívnymi praktikami, keď zadlžený podnik vyhlásil konkurz príliš neskoro, teda v čase, keď už oficiálne nemal žiadny majetok a veritelia nemohli byť uspokojení. Prípadne došlo k príprave konkurzného konania s „dohodnutými spriaznenými veriteľmi“, ktoré malo slúžiť len na prevedenie majetku z jednej firmy do druhej.

Za uplynulý rok sa podarilo veľa urobiť. Nemôžeme si však myslieť, že to stačí. Dobre fungujúce a dôveryhodné súdnictvo a vyššia úroveň vymožiteľnosti práva nie sú záležitosť jedného roka a dlhotrvajúca zmena nepríde zo dňa na deň. Prijaté zákony treba dôsledne implementovať. Nové pravidlá treba uviesť do života a kontrolovať, či sa dodržiavajú. Je nevyhnutné dokončiť elektronizáciu justície či podporiť zefektívnenie exekučného konania a dohľad nad exekútormi.
Práve v neľahkých časoch, ktoré Slovensko čakajú, je nevyhnutné udržať vysokú rýchlosť a pokračovať bez zaváhania v reforme justície. Podarí sa to? Odpoveď aj na túto otázku dostaneme v marci. Čo je jasné už dnes – ak bude spravodlivosť opäť posunutá na vedľajšiu koľaj a dostane rovnakú facku ako po voľbách v roku 2006, riziko trvalých následkov je príliš veľké.

Lucia Žitňanská
Autorka je ministerka spravodlivosti

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 17:16