StoryEditor

Kto chce, daňový raj si nájde

18.02.2013, 23:00

Pred rokom 1990 sa hovorilo, že kto neokráda štát, okráda vlastnú rodinu. Platí to aj dnes, ale každá rodina má svoj daňový raj. Čo to je? Daňový raj je územie, kde sa platia v porovnaní so štandardnými krajinami veľmi nízke dane, alebo namiesto nich sú poplatky. Na svete je veľmi veľa daňových rajov. Odlišujú sa tým, aký typ ročných poplatkov zaplatíte.

Ako sa to robí? Vezmete si pas do registračnej kancelárie. Údaje odovzdáte právnikom a tí napríklad na Cypre zaregistrujú firmu. Zaplatíte. Osobne dostanete listinné akcie na doručiteľa. Okrem Cyperskej centrálnej banky nikto nevie, kto je vlastníkom. Daňové raje podnikajú s finančnými službami a so službami pre medzinárodné podniky. Väčšina firiem registrovaných v daňových rajoch podniká na základe zákonov o medzinárodných firmách (International Coporation Business Act). Ich podstatou je to, že firma prevádzkuje svoju činnosť mimo územia registrácie firmy. V našej krajine sa každý tvári, že ide o niečo nové. Aj súdruhovia európski komisári sa tvária, že len dnes sa dozvedeli, že na Cypre sa neplatia dane z dividend a daň zo zisku je nízka.

Keď severnú časť Cypru obsadila turecká armáda, vtedy nikto nekričal. Až dnes. Treba si uvedomiť, že Cyprus po konflikte s Tureckom prišiel o časť územia, mnohí obyvatelia o strechu nad hlavou. Okrem služieb v oblasti cestovného ruchu krajina začal poskytovať služby podnikom. Na tlačovej konferencii som sa prvého guvernéra Národnej banky Slovenska Vladimíra Masára opýtal, prečo centrálna banka Slovenska vydala povolenie na vývoz kapitálu skupine Penta. Jeho odpoveď bola jednoduchá. Stručne ju parafrázujem: „Je daňová konkurencia, nič nemôžeme robiť.“

Takmer všetky finančné a priemyselné skupiny, ktoré sú členmi rôznych zamestnávateľských spolkov, majú v svojej štruktúre nie jednu, ale niekoľko firiem registrovaných v daňovom raji, ak sme aj zaviedli zrážkovú daň na finančné transakcie, je jednoduché ju obísť. Stačí, ak firma registrovaná v daňovom raji založí v Británii dcérsku firmu a tá založí vnučku na Slovensku. Všetko vyzerá naoko pekne. Britská firma podniká na Slovensku. Dostane platbu zo Slovenska a nič sa nedeje. Veď to nebola platba do daňového raja. Do daňového raja peniaze odídu až z Londýna.

Pred chvíľou sme spomínali skupinu Penta, Kvinta a tak ďalej. Aby sa ostatní neurazili, spomenieme aj ich. Istrokapitál je firma registrovaná na Cypre a vydala listinné akcie. Kto má chuť a peniaze, sadne si do lietadla a môže prísť na valné zhromaždenie akcionárov v jednom z hotelov v Nikózii. Každý rok dostávam pozvánku. Aj v štruktúre holdingu JT Finance Group sa nájdu štruktúry registrované v daňovom raji. Pre najvyšších a mocných sa môže zdať jednoduchšie zdaniť tieto subjekty takisto ako malé a stredné slovenské firmy. Bolo by to v rozpore so základnými princípmi kapitalizmu.

Pri výbere daní právnických osôb je zrejmé, že ide o stret dvoch ekonomických fenoménov. Štát chce maximálny výber, teda minimálne straty vo výbere. Podnikateľ chce maximálny zisk, ale len minimálne platby do verejných financií. Štát tvrdí, že chce. Podnikateľ, ale aj zamestnanec, si môžu povedať niečo iné. Prečo by som mal platiť za také zlé služby? Ľudia, ktorí pracujú vo verejnom sektore, si povedia niečo ďalšie. Čo sa tu budem namáhať? Za tú mzdu? Medzi týmito niekoľkými odstredivými fenoménmi treba nachádzať rovnováhu. Ak sme zaviedli odvody na dohody, podnikatelia našli fenomén príkaznej alebo mandátnej zmluvy. Najdôležitejší princíp normálnej spoločnosti je veľmi jednoduchý. Stačí nevysávať. Nie koberce, to by bolo veľa prachu v byte, ale peniaze zo štátneho rozpočtu.

Najsmiešnejší prípad minulého roku bol, keď jeden štátny úrad odstavil bezchybný softvér za 640 000 eur. Nahradil ho novým, od staronových kamarátov, samozrejme bez tendra, priamym zadaním v časovej tiesni za 8 miliónov. Keď pôjdem na bicykli v Petržalke po hrádzi a stretnem premiéra so psom, všetko vyzradím... Ale len psovi... Aby vedel, že socialisti tiež neokrádajú vlastnú rodinu.

Vladimír Bačišin

odborný asistent na Paneurópskej vysokej škole

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 15:50