StoryEditor

Supermanove karikatúry

18.10.2004, 00:00
Pri hrobe Christophera Reevsa stoja dve postavičky s kyticou v ruke, pričom jedna z nich hovorí: "Nemôžem sa zbaviť pocitu, že sa odtiaľ každú chvíľu vyhrabe."

Pri hrobe Christophera Reevsa stoja dve postavičky s kyticou v ruke, pričom jedna z nich hovorí: "Nemôžem sa zbaviť pocitu, že sa odtiaľ každú chvíľu vyhrabe." Reč karikatúry dokáže všetko zhrnúť do jedného obrázka. Západné médiá však pri oplakávaní herca známeho predovšetkým vďaka úlohe Supermana nešetrili slovami, patrili mu prvé stránky novín.
Superman je desaťročia súčasťou podkultúry. Dostal sa až kamsi do podvedomia, kde sa zabýval americký sen, podľa ktorého môžeme dosiahnuť takmer všetko, len sa treba snažiť. Je obdobou svetského náboženstva hlásajúceho základné morálne normy a zmysel pre spravodlivosť. Pochopiteľne sa okolo neho vytvorila aj celá mytológia, napríklad v podobe tvrdení o prekliatí tejto postavy, keď sa vyťahujú všemožné historky o zlom konci hercov, ktorí ho stvárnili. Do tejto schémy sa hodí aj slečna, ktorá robila pred tridsiatimi rokmi klapku, či herec hrajúci vo filme úplne inú úlohu. Príbeh naberá na sile najmä vďaka samotnému Reevsovi, ktorý pred deviatimi rokmi spadol z koňa a zostal paralyzovaný.
Predovšetkým televízny seriál o Supermanovi naťahoval niektoré motívy donekonečna. Mladá novinárka má rada svojho kolegu, zároveň však evidentne miluje aj samotného Supermana. Je to však len falošná bigamia, pretože ide o toho istého muža, čo sa, samozrejme, dozvie až oveľa neskôr, aby scenáristi neprišli o dráždivý motív. V skutočnom živote v prastarom súboji ideálu a reality rozumnejší z nás dajú časom prednosť realite. Jediné, čo nám napokon zostáva, je hľadať Supermana vo vlastnom partnerovi. Príťažlivosť tejto postavy je aj v tom, že dáva nádej niečo také objaviť. Ilúzie nebývajú pravdivé, bývajú však príjemné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:23