StoryEditor

Gorila na streche

04.01.2012, 23:00

Bude veselo tento rok. Na streche gorila (ktorú tam dlho nikto nevidel), úrady s jedinou odpoveďou „šetríme“, a začiatkom marca voľby a prekvapenia, ktoré nás privedú k svetlým zajtrajškom. Skoro mám pocit, že niečo podobné sme už zažili a že načim by bolo vymeniť staré kádre za mladých pravicových súdruhov. Strany sa pritom v týchto voľbách spoliehajú na pamätníkov – istoty sú istoty.

Zdravý rozum velí neveriť hlúpostiam a o svoje veci sa svedomito starať. Veriť v svetlé zajtrajšky a sprevádzajúce agregátne ukazovatele pokroku je milé, ale po našich skúsenostiach z predchádzajúcich režimov asi nie práve múdre. No a nechať starosť o našu spoločnosť a budúcnosť len na politikov, a potom štyri roky frflať, alebo sa zabávať na tých zlodejoch v televízii, asi tiež nie je znakom svedomitej starostlivosti o svoje veci.

Často sa píše o ukrajinských oligarchoch a pritom sa zabúda, že neexistuje veľa dôvodov, prečo by oligarchovia nemali fungovať aj u nás, keď stranám a oligarchom len veľmi pomaly sťažujeme podmienky na vzájomne (hlavne pre nich) prospešnú spoluprácu. Netvrdím, že takáto spolupráca musí byť vždy pre krajinu zlá; politikom by neuškodilo, keby sa zaujímali o skúsenosti úspešných podnikateľov hlavne vtedy, keď majú potrebu meniť zákony a inštitúcie, len je dosť mrzuté, že politické strany akosi nie a nie začať s transparentnosťou pri sebe a na najvyššej riadiacej úrovni štátu, čím zavádzajú voličov.

Pred rokmi som písal o tom, ako podľa výskumov u nás klesla korupcia: žiaľ, úplatky sa prestali dávať za zákazky, a záujemca si (vraj) rovno kúpil pozície úradníkov a manažérov, ktorí o zákazkách rozhodovali. Rozmýšľam, od koho by sa tieto pozície dali kúpiť. Každopádne, je to taký elegantný spôsob boja proti korupcii a za znižovanie investičného rizika, že by bol div, keby naňho naši potentáti neprišli. No a ak sú kľúčoví úradníci a politické strany platení priamo (vybranými) investormi, ktorí takto získavajú konkurenčnú výhodu pred svojimi súpermi, potom naozaj nemusia mať vysoké tabuľkové platy – aká to výhra nášho jednoduchého pravicového myslenia! Šetríme na politikoch a úradníkoch, ale platíme ich okľukou cez predražené verejné objednávky. Veľa šťastia nám!
Autor je poslancom KDH

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:08