StoryEditor

Boj o severoslovenskú vodu

25.06.2004, 00:00
Mimoriadne valné zhromaždenie Severoslovenskej vodárenskej spoločnosti (SeVS), ktoré zvolilo novú dozornú radu, poriadne zamiešalo karty predstaviteľom samosprávy v Žilinskom kraji. V dozornej rade majú šesť zástupcov, ktorí veľmi rýchlo za predsedu zvolili Jána Slotu. V dozornej rade majú byť aj zástupcovia zamestnancov vodárenskej spoločnosti, ktorých zatiaľ z toho vynechali. Jedno je jasné: zástancovia rozdelenia vodárenskej spoločnosti urobili rozhodný krok.

Mimoriadne valné zhromaždenie Severoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktoré zvolilo novú dozornú radu, poriadne zamiešalo karty predstaviteľom samosprávy v Žilinskom kraji. V dozornej rade majú šesť zástupcov, ktorí veľmi rýchlo za predsedu zvolili Jána Slotu. V dozornej rade majú byť aj zástupcovia zamestnancov vodárenskej spoločnosti, ktorých zatiaľ z toho vynechali. Jedno je jasné: zástancovia rozdelenia vodárenskej spoločnosti urobili rozhodný krok. Medzi nich patria predovšetkým primátori Turčianskych Teplíc, Martina a Žiliny. Na skutočnosti nič nemenia ani ich vyhlásenia, v ktorých deklarujú záujem o tzv. ozdravenie Severoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Napokon niet čo ozdravovať, pretože je to solventná a perspektívna spoločnosť. Vyplýva to aj z výročnej správy za vlaňajší rok potvrdenej audítorom. Starostovia a primátori 385 severoslovenských miest ju mali pred riadnym valným zhromaždením k dispozícii včas a mohli si ju dokonale preštudovať, napriek tomu ju neodsúhlasili. Svedčí to azda o tom, že mnohí z nich sa málo vyznajú vo vodárenskej problematike severného Slovenska? Alebo sa spoľahli na to, čo im predostrú Ján Slota a Stanislav Bernát? Nie je to dobré vysvedčenie, pretože prevzali akcionárske práva a podľa zákona aj zodpovednosť za zásobovanie vodou ľudí a kanalizáciu vo svojich obciach.
Začína sa aj hra o takmer päťmiliardový majetok, navyše o rekonštrukciu a rozšírenie kanalizácie, modernizáciu čistiarní odpadových vôd na severnom Slovensku. V Turci, v Liptove i na Považí sa už začínajú významné vodohospodárske stavby za vyše dve miliardy korún, ktoré podporil aj fond ISPA. Banky dali záruku. Aj to svedčí o solventnosti terajšej vodárenskej spoločnosti. Kde je záruka, že v prípade jej rozbitia sa nebudú uplatňovať sankcie? Silácke slová a vyhlásenia nestačia. Ak dôjde k rozdeleniu Severoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ako sa bude deliť jej majetok? Aj v tomto sú akcionári nejednotní, pretože nie všetky závody sú rovnako efektívne. Napokon je možné, že o výsledkoch mimoriadneho valného zhromaždenia bude musieť rozhodnúť súd. Podľa primátora Považskej Bystrice Ľuboša Lackoviča bolo v rozpore so stanovami spoločnosti.
Zo siedmich vodárenských spoločností na Slovensku je severoslovenská jediná, ktorú chcú niektorí akcionári rozdeliť. Možno ju ako jedinú aj rozdelia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 04:24