StoryEditor

V Berlíne pristálo UFO (komentár)

11.01.2012, 11:00
Namiesto toho, aby sa situácia zlepšovala, politici sú stále mimo času a priestoru.

Čím častejšie a naliehavejšie sa európski lídri stretávajú, buď na summitoch, alebo len vo dvojici (ako v pondelok duo Merkelová-Sarkozy), tým viac má človek pocit, že prichádzajú s nápadmi, ktoré nemajú s krízou eurozóny vôbec nič spoločné, alebo s ňou vôbec nesúvisia.

Možnosti sú dve. Buď sa v skutočnosti rokuje o niečom úplne inom (a verejnosť sa to nesmie dozvedieť), alebo vedenie Európy padlo do rúk mimozemšťanov. Auto má prepichnuté gumy a zavarený motor, ale šéfovia spravujú stierače.

Zoberme si, čo zaznelo po schôdzke Merkelová-Sarkozy. Hoci sa ekonómovia zhodujú v tom, že tzv. Tobinova daň z finančných transakcií má zmysel zavádzať len globálne, prípadne celoeurópsky (to už si myslí menej ľudí), Francúzi podľa svojho prezidenta zavedú túto daň zrejme sami, pretože Nemci s tým váhajú a Francúzi budú mať prezidentské voľby. Zavádzať teraz nejakú daň z úverov či vkladov (keď všetci chcú, aby banky viac požičiavali) je nezmysel. Rovnako tak je nezmysel zdaniť dlhopisy, keď všetci potrebujú, aby si ľudia dlhopisy kupovali.

Daň z finančných derivátov nejde rýchlo zaviesť, pretože mnohé finančné deriváty sú ťažko vyhľadateľné, takže z celej slávnej Tobinovej dane zostane zvláštneho 0,1 percenta z akciových obchodov. Francúzsko trochu masochisticky potrestá svoj akciový trh a tým končíme. Ako to súvisí s krízou eurozóny, nevieme a nechápeme.

S realitou nesúvisí ani oznámenie, že nová európska dohoda bude schválená do konca januára. Zatiaľ sa očakáva, že sa štáty zaviažu k prijatiu ústavných dodatkov o vyrovnaných či stabilných rozpočtoch a nejaká bruselská autorita to bude kontrolovať a vymáhať, pričom to druhé sa možno nestihne dohodnúť. Vedzme, že takú dohoda, aj keby sa v praxi dodržiavala a platila už pred desiatimi rokmi, by vôbec nezabránila kríze, v ktorej sa eurozóna teraz ocitla.

Predchádzajúce kritériá Paktu stability a rastu sa od roku 1999 porušeni celkom sedemdesiatsedemkrát, kritérium o trojpercentnom schodku bolo kvôli recesii porušené tridsaťkrát. Nemecko aj Francúzsko porušili kritériá celkom šesťkrát. Naozaj si niekto vážne myslí, že niekedy v budúcnosti udelí Nemecko pokutu Francúzsku alebo naopak? Verejné financie Írska a Španielska boli pred krízou absolútne v poriadku, taliansky dlh ani schodok sa nezvyšoval, krajina však nie je schopná generovať hospodársky rast.

Írsko zažilo bankovú a realitnú bublinu, Španielsko predovšetkým realitnú bublinu. Až skutočnosť, že prasknuté bubliny musia sanovať štátny rozpočet, spôsobila zhoršenie fiškálnej pozície. Celosvetová finančná kríza roku 2008 obnažila ekonomické základy Španielska, Talianska a Írska a potvrdila, že nie sú zďaleka také silné a zdravé, ako sa predtým zdalo, hoci fiškálna pozícia týchto krajín nebola pred krízou horšia ako tá nemecká či francúzska. No, štátny rozpočet nie je dozaista všetko.

Zodpovedajú európski lídri za to, ako prepichovať bubliny súkromných aktív? Zaujímajú sa o to, ako to nastaviť, aby štátna regulácia a finančný dohľad nepôsobili procyklicky, ale proticyklicky? Nie, odpoveď či reakciu na tento fenomén nikto neprináša.

Duo Merkelová-Sarkozy vyjadrilo tiež obavy z toho, ako sa vyvíja situácia v Grécku, a miesto päťdesiatpercentnej participácie súkromných finančných investorov na očesanie gréckeho dlhu sa teraz navrhuje šesťdesiatpercentná participácia. Súkromné ​​banky či dôchodkové fondy majú odpísať až 60 percent gréckeho dlhu. Problém je v tom, že Európska centrálna banka v tejto chvíli podporuje pravý opak: nechce participáciu súkromných investorov, respektíve bánk. Naopak sa snaží injekciami likvidity vrátiť dôveru na bankové a medzibankový trh a zabrániť tzv. credit crunch, teda prudkému obmedzeniu úverovania ekonomiky.

V Berlíne taktiež nebola zodpovedaná otázka, ako sa pokúsiť v Európe prebudiť hospodársky rast. Teda nejaké nápady tu sú, napríklad na väčšiu pružnosť pracovného trhu - lenže ak sa predovšetkým škrtá a zvyšujú dane, nemôže byť o raste ani reči. Namiesto toho, aby sa situácia zlepšovala, politici a lídri sú stále viac mimo času a priestoru, v diagnostike, v prvej pomoci aj v liečebnom pláne.

Jan Macháček

komentátor Respektu

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:20