StoryEditor

Vyvedú nás z krízy zabávači alebo politici?

23.11.2011, 23:00

Zvykli sme si, že politici robia šašoviny a aj politici si na svoju veselú úlohu zvykli. Dobrý politik je ten, kto sľubuje nemožné, kto sa vie hádať, kto rozpráva vtipné bonmoty, kto klame a zavádza, a kto svojim blízkym prívržencom nadeľuje (zo spoločného). Prichádzajúca kríza to môže zmeniť – kým počas dobrých časov hľadáme zabávačov, v zlých časoch sa upíname na doktorov.

Od roku 1989 sme sa tešili úspechom – azda s dvomi výnimkami: prvou boli časy mečiarizmu, ktoré sa však skončili dobre, keď sme do únie vstúpili spolu s Českom. Druhý problém priniesla svetová kríza po septembri 2008, ale tá našťastie netrvala dlho a vďaka vysokým deficitom sa darilo jej dosah zmierniť. Dnes stojíme pred krízou, o ktorej sa hovorí, že bude najhoršia od druhej svetovej vojny a bude sa vliecť aspoň desaťročie. Keďže na veľkú hospodársku krízu sa pamätá azda už len investičný bankár Irving Kahn, pripomeňme si, že kríza znamená prepúšťanie, nezamestnanosť, vyššiu odkázanosť na sociálne dávky a zvýšenú kriminalitu. Zároveň, ak štát jednoducho nemá peniaze na zabezpečenie sociálneho pokoja a pre dlhovú krízu musí znižovať aj existujúce výdavky, tak kriminalita a sociálne nepokoje prekvitajú. Nízky dopyt brzdí výrobu a všeobecná neurčitosť predražuje akékoľvek investície, čo znamená ďalšie prepúšťanie a ešte menej daňových príjmov pre štát.

Rozpor medzi klesajúcimi príjmami a nárokmi na vyššie výdavky sa počas krízy bude prehlbovať. Obávam sa, že nezamestnaní zamestnanci a vystresovaná stredná trieda už nebudú chcieť počúvať nezodpovedné, aj keď zábavné táraniny a buď sa budú radikalizovať smerom k Sulíkovi a jemu podobným, alebo budú hľadať zodpovedných a šikovných vodcov. Otázkou je, či táto zmena v rozmýšľaní sa prejaví už začiatkom marca, alebo až neskôr. No najskôr sa udeje v regiónoch, ktoré sú najchudobnejšie – východ a stred Slovenska – a ktoré tak môžu zažiť ďalšiu vlnu vysťahovalectva.

Neviem, z koľkých šašov sa podarí urobiť zodpovedných vodcov, odvážnych aj citlivých, schopných vyviesť našu vlasť z krízy silnejšiu. Odhadujem, že ich veľa nebude a nás asi čaká zásadná politická obnova.

Autor je poslanec KDH

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 09:27