StoryEditor

V koalícii nik nikomu neverí

04.03.2003, 23:00

Vstup koalície do roku 2003 ťažko označiť inak ako zlý. Zahraničnopolitické úspechy sa na istý čas vyčerpali, a tak sa všetko dianie, bez ohľadu na blížiace sa referendum o vstupe do EÚ, sústreďuje na udalosti doma. A tie koalíciu, a najmä vzťahy v nej, rozhodne neukazujú v pozitívnom svetle. Na začiatku bolo zistenie, že podpredsedovi parlamentu a šéfovi ANO ktosi odpočúva telefón. Tu sa začína črtať aspoň dohoda o tom, ako v budúcnosti minimalizovať podozrenia, že k nelegálnym odpočúvaniam dochádza na pôde ministerstva vnútra či Slovenskej informačnej služby. Kauza sa však posunula ďalej.
Netrvalo dlho a ktosi poskytol verejnosti prepisy údajných telefonátov podnikateľa Jána Badžgoňa. Aj keď aktéri viacerých z nich potvrdili pravosť rozhovorov, situácia je podstatne iná. Ak pripustíme, že rozhovory sa skutočne odohrali, nie je jasné, či ich záznam vznikol legálnou alebo nelegálnou cestou. Zásadne iný je aj obsah rozhovorov. Kým Rusko sa s novinárom zhováral o tom, ako zvykne tráviť vianočné sviatky, podnikateľ Badžgoň mal hovoriť o rôznych bankových operáciách, kontách vo Švajčiarsku, politických stranách či obsadzovaní miest politických nominantov. V médiách sa otvorene hovorí o previazanosti Badžgoňa na SDKÚ. Šéf únie Mikuláš Dzurinda na otázky koaličných partnerov zareagoval nenáležite. Tvrdenie, že ide o mafiánske praktiky, ktoré nebude komentovať, nestačí. Kritika zo strany KDH, SMK a ANO je namieste. Premiér odmietol šancu prezentovať svoj názor na rokovaní Koaličnej rady. Priestor na vysvetlenie mohla dať mimoriadna schôdza parlamentu zvolaná poslancami Smeru a HZDS. Pod iniciatívu, kde sa hovorí o korupcii vo vládnej koalícii a zastavení privatizácie, sa však podpísali aj poslanci ANO. Bezpochyby ide o porušenie koaličnej zmluvy, bez ohľadu na to, že ANO chce prísť s vlastným návrhom uznesenia. Tento "naschvál" je len trochu inak zopakovaný krok KDH, ktorého personálne požiadavky v Slovenských elektrárňach ovplyvnili hlasovanie o zákone o verejnej službe z dielne ANO, čo vyrobilo 3,5-miliardovú dieru v rozpočte. Podpisy poslancov ANO sa totiž podozrivo objavujú v čase, keď vyšetrovatelia odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti nepriamo prešetrujú podnikateľskú minulosť Pavla Ruska. Nedá sa preto vylúčiť, že viac ako o podozrenie z toho, že koaličný partner podľahol korupčným vplyvom, ide Ruskovi o pomstu za čosi, čo on sám nazýva "snahou o diskreditáciu". Prišlo to práve v čase, keď je v parlamente novela zákona, ktorú predložil minister zdravotníctva Rudolf Zajac (ANO). Podpisy poslancov ANO tak dostali Ruskovho ministra do pozície rukojemníka politických záujmov v koalícii. Šéf ANO má veľa nevyrovnaných účtov s KDH a SDKÚ. Aj keď by mnohí brali podobnú pomstu so zadosťučinením, bola by to zlá správa pre Slovensko a ďalšia zlá správa pre koalíciu, kde už nik nehovorí o opätovnom získaní dôvery, pretože nik nikomu neverí a koaličná zmluva je len kus papiera.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 19:28