StoryEditor

Trpíme tým, že nie sme Nemci

27.06.2012, 00:05
Rozhovor s talianskym analytikom banky Intesa SanPaolo Alessandrom Ronzonim.

Čo si myslíte o zdraví európskych bánk?
V Európe sú dva druhy bánk, pre jednoduchosť uvediem ako prvé "banky podobné tým španielskym", ktoré požičiavali peniaze zlým dlžníkom a brali na seba príliš veľké riziko. Do tejto skupiny patria španielske, niektoré nemecké a francúzske banky. Ďalším druhom sú banky spojené so štátnym dlhom, ktoré fungujú správne, ale jednoducho nepatria do zdravých krajín.

Aký je problém finančných ústavov v Európe?
Myslím, že ide o dva problémy: Ich investičné portfóliá sú príliš vystavené európskemu verejnému dlhu, takže súčasné obrovské odpisy majú negatívny dosah na ich príjmové stránky. V tomto makroekonomickom rámci na ne nemá vplyv menová politika ECB, keďže úverové rozpätie je také vysoké, že žiadny pohyb základnej sadzby neovplyvňuje ich náklady na financovanie ani ich úverovú stratégiu.

Intesa SanPaolo nepatrila medzi 15 bánk, ktorým znížila agentúra Moody´s minulý týždeň rating. Aký je podľa vás dôvod?
Rating Intesa SanPaolo bol znížený niekoľkokrát v posledných mesiacoch. Je to však jedna z najsolventnejších európskych bánk. Trpí hlavne tým, že je založená v Taliansku. Ak by bola založená v Nemecku, mohla by byť jednou z troch najlepších bánk.

Kto pociťuje zmenu ratingu banky a ako to ovplyvní klienta?
Ak sa rating banky zníži, jej náklady na financovanie sa zvýšia a tak požičiava peniaze za vyššie úrokové sadzby. Každého klienta banky to negatívne ovplyvní vždy, keď má možnosť opätovne prerokovať podmienky úveru v súlade s bankou. Mimochodom, v posledných mesiacoch ratingy bánk neposkytujú skutočný obraz o vnímaní rizika: trhy radšej ako základ pre svoje vlastné stratégie uprednostňujú finančné nástroje Credit Default Swaps (pozn.: poistenie proti nesplácaniu dlhopisov), odkedy sú zaregistrované a obchodovateľné.

Čo je podľa vás najväčším rizikom pre vašu banku?
Vzhľadom na to, že Intesa SanPaolo sa zameriava na taliansku ekonomiku, hlavným rizikom je jej ďalšie spomalenie.

Existuje nejaká súvislosť medzi vyššími výnosmi talianskych dlhopisov a zdravím talianskych bánk?
Vyššie výnosy talianskych dlhopisov sú veľkou príčinou problémov našich bánk, pretože krajina je vnímaná rizikovejšie a tak sa aktíva bánk investovali do verejného dlhu.

Prežijú najväčšie európske banky krízu?
Áno. Ak najväčšie európske banky prežijú, dostaneme sa cez negatívnu vlnu a budeme schopní riešiť poklesy. Celé to funguje aj naopak. 

Ktoré banky sú na tom lepšie, americké alebo európske?
V tejto dobe nie je možné dať jasnú odpoveď. Možno najzdravšie banky majú sídlo v iných krajinách s nie príliš korelujúcimi ekonomikami, nezávislou menou a stabilným politickým systémom (Kanada, Austrália, Nový Zéland, Južná Afrika...).

V ktorej krajine, okrem Španielska, je bankový sektor najviac ohrozený?
Grécko.

Ako dokážu banky upokojiť svojich klientov a vyhnúť sa runu na banky?
Jednoducho povedané, nedá sa to. Firmy odložia svoje investície a ľudia presunú svoje úspory do bezpečných prístavov, ako je Švajčiarsko. Podľa mňa iba systematická práca môže zmeniť tento trend, keďze banky teraz trpia nepriaznivými podmienkami na trhu.

Alessandro Ronzoni

analytik Intesa SanPaolo

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. jún 2024 22:27