StoryEditor

Klin klinom vybíjať (komentár dňa)

14.12.2011, 23:10
Môže uvoľnená fiškálna politika pomôcť napraviť škody napáchané vysokým dlhom?

Vo víre udalostí stojí za to si čas od času pripomenúť, ako vyzerá veľký obrázok. USA sa pravdepodobne môžu nanajvýš tešiť z nového normálu - teda rastu niekde nie veľmi vysoko nad nulou. Európa sa bude nanajvýš tešiť z plytkej recesie a postupného upokojovania bankovej - dlhovej krízy.

Ak necháme bokom záchranné kroky prvej pomoci, čelíme teda na strane potenciálneho aktivizmu vládneho sektora a centrálnych bánk nasledujúcim otázkam: Môže (super) uvoľnená monetárna politika pomôcť napraviť škody nemiestne uvoľnenej monetárnej politiky, ktorá tu bola pred krízou? T.j. môže teraz podporiť rast bez napáchania väčších, a napríklad nie hneď sa prejavujúcich škôd? Môže uvoľnená fiškálna politika pomôcť napraviť škody napáchané vysokým vládnym dlhom - teda príliš uvoľnenou fiškálnou politikou minulosti? Môže byť dlh liečený dlhom?

Úvahy nad týmito otázkami pomerne výstižne vystihuje často používaný argument proti kladným odpovediam: Bolo by to ako rozbíjať klin klinom. Áno, bolo. Znamená to však niečo iné, než sa mnohí evidentne domnievajú. Urobme si teda krátky výlet na vidiek, napríklad na vysočinu.

Vytĺcť klin klinom sa dá pomerne ľahko. T.j. ak chcem napríklad štiepiť metrové poleno, na jeden klin sa to nepodarí a je do dreva zarazený celý, väčšinou musím použiť klin druhý. Ten treba zatĺcť tak, aby otvoril poleno dosť na vybratie klinu prvého, a zároveň pozeral von dosť na to, aby ho šlo vybrať, najlepšie úderom zo strany. Alternatívne je možné ako druhý klin použiť kus do špica zaostreného dreva, ktorým bije do otvorenej pukliny hneď vedľa prvého klinu a nestaráme sa potom o jeho budúcnosť.

Pozorný čitateľ si iste všimol, že uvedený postup nevedie k rozštiepeniu polena, ale len k opätovnému sprevádzkovaniu prvého klinu. To nám však môže umožniť postupne poleno rozpoliť - v podstate striedame dva kliny a posúvame ich ďalej tak, aby druhý vždy uvoľnil prvý. Alebo, ak máme klinov dosť, tam iba mlátime jeden za druhým. Pri troche šťastia drevo nakoniec povolí, to už ho však nepotrebujeme, pretože sme sa zahriali dosť. Problém je najmä s časťami kmeňa, z ktorých vyrastali veľké vetvy. To potom niekedy nezostáva, než vziať motorovou a použiť ešte hrubšiu než hrubú silu.

Na uvedený výlet som pozval na demonštráciu toho, že prirovnanie k vytĺkaniu klina klinom je skutočne veľmi výstižné. Klin klinom sa totiž vytĺcť dá, niekedy to je dokonca to najľahšie a najefektívnejšie, čo môžeme urobiť. Záleží na situácii a citu, s akým použijeme hrubú silu. Záleží na podmienkach.

A s fiškálnou i monetárnou politikou je to teraz v podstate rovnaké. Teda ani "rozhodne to nejde", ani "rozhodne to ide". Ale "to asi pôjde" alebo "to asi nepôjde". Namiesto váženia pre a proti však skôr denne vidíme to, čo Keynes opísal nasledovne: "Practical men, who believe themselves to be Quite exempt from any Intellectual influence, are usually the Slaves of some defunct Economist". Teda asi: "Pragmatici, ktorí si o sebe myslia, že na ne žiadne teórie nemajú vplyv, sú zvyčajne otrokmi nejakého pomýleného ekonóma". A pomýlenosť sa dá spoznať veľmi ľahko - pri nej máme vo všetkom jasno. Ktorým smerom už je v podstate jedno.

Pozn: Autor je aktívny investor a témy, o ktorých píše, môžu súvisieť s jeho investíciami. Jeho stĺpiky nie sú poskytované ako investičné odporúčanie.

Jiří Soustružník

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:31