StoryEditor

Je na tom únia naozaj až tak zle? (komentár)

10.12.2012, 12:53
Kríza nám predviedla, ako výrazne sú naše ekonomiky prepojené. Väčšia integrácia je nevyhnutná.

Čoraz viac sme zaplavení množstvom negatívnych správ o finančnej a dlhovej kríze, pesimizme a nedôvere k národným a európskym inštitúciám. Veľakrát aj pozitívne správy akoby nám dávali dôvod k sebakritike a znehodnocovaniu toho čo Európska únia dokázala. Dobrým príkladom je udelenie Nobelovej ceny za mier Európskej únii. Viacerí politici a komentátori sa predháňali v hľadaní často bizarných dôvodov, aby dokázali, že si Európska únia a jej občania túto cenu nezaslúžia.

Pritom Nobelova cena bola udelená Únii zaslúžene a v správnom čase. Zaslúžene preto, že európsky integračný proces výrazne prispel k mieru v Európe, pomohol zjednoteniu a demokratizácii Európy. Vojna sa v rámci Európskej únie stala nemysliteľnou, ľudí už neoddeľujú hranice a majú možnosť voľne sa pohybovať, študovať a pracovať vo všetkých členských krajinách.

Ale Únia je aj pozitívnym činiteľom pri riešení vojnových sporov, predchádzaní konfliktom a podpore ľudských práv, demokracie a právneho štátu. Európska humanitárna a rozvojová pomoc zachraňuje a zlepšuje život miliónom ľudí. Cena bola udelená v správnom čase preto, aby sme si uvedomili čo Únia dosiahla a akým je dobrým miestom na život.

Je pravda, že ekonomika nerastie takým tempom, akým rástla v predchádzajúcich desaťročiach, reálne príjmy stagnujú, zvyšuje sa nezamestnanosť, najmä medzi mladými ľuďmi. Aj napriek týmto problémom je Únia stále najväčšou svetovou ekonomikou, najsilnejšou obchodnou veľmocou a silným hráčom v oblasti zahraničnej politiky. Často sa hovorí o tom, že už nevládzeme súperiť s Čínou. Pritom Čína má viac ako 1,3 miliardy obyvateľov a aj tak má 500 miliónová Únia 2,8 násobne vyššiu produkciu. EÚ je taktiež najväčším svetovým exportérom a importérom tovaru a služieb, až za ňou nasledujú Čína a Spojené štáty.

Európa je tradične regiónom s vyššou kvalitou života, silným sociálnym systémom a pomerne kvalitným vzdelávaním a starostlivosťou o životné prostredie. Európska angažovanosť a solidarita robí svet bezpečnejším, demokratickejším a ohľaduplnejším.

Kríza nám predviedla, ako výrazne sú naše ekonomiky prepojené, čo má svoje dôsledky nielen v dobrých, ale aj zlých časoch. Silná globalizácia nám tiež ukázala, že Únia môže účinne ovplyvňovať udalosti len ak členské krajiny konajú spoločne. Riešenie krízy a efektívne presadzovanie európskych záujmov v globálnom svete si vyžaduje viac integrácie, lepšiu koordináciu a dôslednejšie využívanie existujúcich kapacít Európskej únie.
Preto aj my Európania musíme využiť Nobelovu cenu za mier ako inšpiráciu na ďalšie posilňovanie toho, čo robí Európsku úniu takou výnimočnou a prospešnou pre svojich občanov ako aj celý svet.

Dušan Chrenek

vedúci Zastúpenia Európskej komisie v Slovenskej republike

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 19:29