StoryEditor

Pomoc! Zachráňte megainvestíciu

15.11.2011, 23:00

Ešte v pondelok viseli nad závodom kórejského výrobcu televízorov chmáry. Podnik mal údajne odísť zo Slovenska a dať prednosť lacnejším krajinám. Panika a chaos. Nie je sa čo čudovať. Podnik patrí v hierarchii firiem medzi naše najvýznamnejšie. V krízových rokoch 2009 až 2010 dokonca bojoval o prvenstvo v rebríčku najväčších exportérov. A nie neúspešne.

Vytvorenie atmosféry, v ktorej bojujeme o budúcnosť megainvestície, však nemuselo byť náhodné. A pravdepodobne ani nebolo. Už v utorok ráno totiž z Kórey prichádza veľavravná správa: "Odkaz ministra Mihála z Kórey: Samsung ostáva." V správe od ministerstva sa dozvedáme, že sám minister dostal prísľub, že Samsung u nás zostane minimálne päť rokov. Na oplátku sme však museli urobiť ústupok. Kórejskej firme odpustime formou daňových úľav 28 miliónov eur. Zachováme však pracovné miesta. Dobrý obchod.

Do hry však vstupuje ministerstvo hospodárstva. To prichádza s verziou, že Samsung chce investovať 90 miliónov eur a Slovensko mu pomôže spomínanými daňovými úľavami. Na oplátku získame ďalších 1 000 miest. Z drámy sa tak zásluhou dvoch ministrov stáva rozprávka. Už by mohol zazvoniť koniec, len by sme sa nemohli pozerať na čísla. Samsung chce vytvoriť 1 000 miest a v krátkej budúcnosti by tak mal zamestnať 3 000 ľudí. Škoda len, že ešte v roku 2008 ich mal o vyše 1 600 viac. Za posledné tri roky totiž galantská fabrika pustila k vode viac ako 2 000 ľudí. Druhý hlavybôľ vznikne pri pohľade na výšku podpory. Slováci prispejú (aj keď nepriamo) Kórejčanom 28 miliónmi eur. Tí si musia mädliť ruky. Štát im zaplatí výplaty na celý budúci rok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:14