StoryEditor

Trhy rástli najviac za mesiac (komentár)

17.10.2012, 08:01
Utorok prekvapil investorov a analytikov, keď trhy nabrali silno zelený smer a pripísali si tak najväčšie zisky za tento mesiac.

Globálne akciové trhy rástli a udržali si veľmi pozitívny sentiment, ktorý bol podporovaný zverejňovaním pozitívnych podnikových výsledkov tak v Európe, ako aj za veľkou mlákou. V poobedňajších hodinách boli v USA vyhlásené makro dáta ohľadom priemyselnej produkcie, čo je v ekonomikách považované za indikátor ekonomického zdravia, keďže produkcia nepriamo zohľadňuje aj zmeny zamestnanosti a výnosy podnikov. Priemyselná produkcia dopadla pozitívne po tom, ako medzimesačne vzrástla o +0.4 %, oproti predpokladaným +0.2 %. Jadrová inflácia sa oproti minulému mesiacu zmenila o +0.1 %, predpoklad bol na úrovni +0.2 %. Americké akciové indexy si už druhý deň pripisujú silné zisky a pokračujú tak v rally. Hlavné americké akciové indexy uzavreli včerajší obchodný deň nasledovne: S&P 500 +1.03 %, Dow Jones +0.95 %, NASDAQ +1.21 % .

Na americké zverejňovanie hospodárskych výsledkov reagovala aj Ázia a hlavne krajina vychádzajúceho slnka. Japonská mena jen oslabovala voči zvyšku obchodovaných menových párov, čo bolo spôsobené rastom ázijských akcii, pred očakávaním pozitívnych výsledkov z USA. Menový pár USDJPY si tak pripísal +0.30 %, keď sa k záveru obchodného dňa obchodoval na úrovniach okolo 78.90 USDJPY.

Európskym trhom sa darilo podobne ako ich americkým kolegom. Hlavné akciové benchmarky nabrali rastúci smer. Krajina, ktorá dnes najviac rezonovala v ušiach investorov a analytikov, bola Španielsko po tom, ako nemecký zákonodarcovia vyhlásili, že krajina je otvorená Španielsku pomôcť. Španielsko je preto o krok bližšie k tomu, aby formálne podala žiadosť o finančnú pomoc.

Spoločná európska mena sa pridala k svetovým akciovým indexom a pripísala si vyše 0.8 %, keď prekročila hranicu 1.3000 EURUSD a svoje denné maximum našla na úrovni 1.3061 EURUSD. Akciové indexy na starom kontinente uzatvorili nasledovne: Paneurópsky akciový index Stoxx Europe 600 +1.3 %, keď seansu ukončil na úrovni 274,38 bodu, čo je najlepší výkon za jeden deň od 1 októbra, FTSE100 +1.12 % ,DAX +1.58 % , CAC40 2.36 %, španielsky IBEX35 až +3.41 % ako líder utorkovej európskej rally.

Spomínaná výsledková sezóna v utorok potešila investorov, keď napr. spoločnosť Goldman Sachs v 3Q skončila so ziskom 1.51 mld. USD, alebo 2.85 USD/akcia (konsenzus 2.28 USD/akcia). Zvýšila aj dividendu zo 46 centov na 50 centov na akciu.

David Mézes

analytik forexpro.sk

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 17:18