StoryEditor

Rozpočtová zbabelosť

09.11.2011, 23:00

V apríli 2011 vypracovalo ministerstvo financií pre Európsku centrálnu banku Program stability, v ktorom uvádza: „V priebehu roku 2009 Európska komisia zaradila Slovensko do skupiny najrizikovejších krajín z pohľadu dlhodobej udržateľnosti verejných financií, spolu s niektorými južanskými krajinami, ktoré momentálne prežívajú dlhovú krízu... predpokladá [sa] pokračovanie znižovania deficitu na úroveň 3,8 percenta HDP v roku 2012 a 2,9 percenta HDP v roku 2013. Dosiahnutie týchto cieľov zabezpečí plnenie požiadaviek vyplývajúcich z procedúry nadmerného deficitu a umožní postupné znižovanie úrovne verejného dlhu od roku 2013.“

Razantné znižovanie deficitu malo pomôcť presvedčiť finančné trhy, aby financovali náš dlh za rozumnú cenu. Pritom sme chceli znižovať nielen výdavky, ale aj príjmy: výdavky zo 41 percent HDP na 38 v tomto roku, 36 v budúcom roku a 35 v roku 2013; príjmy z 33 percent HDP v minulom a tomto roku na 32 v budúcom roku a 31 v roku 2013. Také nízke príjmy a výdavky sú európskou raritou a aj keď my sme už na všeličo zvyknutí, investorom na dôvere nepridávajú.

Prišli predčasné voľby a všetko je inak, ministerstvo už nehovorí o nutnosti šetriť, ale plánuje podstatne vyšší deficit. Pred voľbami totiž, vraj, treba presvedčiť voličskú masu, že poznáme riešenia a sme zodpovední, ale reálne činy majú čas po marci, lebo v skutočnosti ide o nepopulárne kroky, ktorých prezradenie pred voľbami by sa nám mohlo vypomstiť. Takže teraz už nejako dovládnime a využime čas na predvolebné balamutenie. No, ak sa na to chytia voliči, tak dobre, len neviem, či sa na to chytia aj finančné trhy investujúce do nášho verejného dlhu, alebo nám to zrátajú na vyšších úrokoch.

Rozprávka o budúcom znížení deficitu nárastom spotrebných daní je pekná, ale čísla nesedia: v minulom roku sa na spotrebnej dani z tabaku a alkoholu vybralo 860 miliónov eur, takže na vyfinancovanie sekery by bolo treba zvýšiť ich sadzby o dobrých sto percent, a to je nereálne. V čom teda spočíva to tajomné riešenie, kľúč k verejným financiám Slovenska, ktorý nám zabezpečí stabilitu a prosperitu? Dozvieme sa po voľbách. Vypočítavosť, zbabelosť, alebo štátnická múdrosť? Vyberte si.

Autor je poslanec KDH

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 22:12