StoryEditor

Daňová revolúcia

04.11.2012, 23:00

Nové vedenie SDKÚ-DS sa musí so starou érou  rozlúčiť. Poslúžiť má na to aj program strany. Podľa neho treba stavať na starých dobrých základoch, dozrel čas na novú generáciu reforiem a sú pripravení naprávať škody napáchané dnes vládnucim Smerom.  Tak sme rozšifrovali línie nového plánu.

Hneď na úvod nás SDKÚ-DS „straší“ novou daňovou revolúciou. Jej centrom je jednotná daň, ktorou budú spoplatnené všetky bezhotovostné transakcie – napríklad aj zaplatenie v kaviarni kartou za kávu s koláčom. Výsledkom majú byť „žiadne daňové priznania, hlásenia, vratky ani nedoplatky“, nižšie dane firiem a ľudí, nižšia DPH a spotrebná daň na motorové palivá. Tento jednoduchý systém je údajne lacný, imúnny proti podvodom. Veta z programu:. „Každý občan bude platiť menšie dane a štát získa viac peňazí“ je skôr podozrivá ako dôveryhodná. Pôsobí zatiaľ ako z hudba z inej galaxie popierajúca logické aj matematické princípy, a preto k nej bude potrebný ekonomicky podkutý výklad obohatený o zopár čísel. Najmä v odraze slovenskej reality, kde sú hotovostné platby „na dlaň“ bez potvrdení z pokladníc stále príliš významným fenoménom na to, aby ich bolo potrebné ešte podporovať cez daň na bezhotovostné transakcie.

Vhodné by bolo povedať, koľko bude nová daň stáť. Ak sa pozrieme na problémy jednotného systému výberu daní a odvodov Unitas, na to, ako dlho to trvá a koľko to stojí, tak slová o tom, že nová daň bude lacná, sa zdajú optimistické.

Asi je príliš zavčasu pátrať po odpovediach na otázky a pochybnosti. Predstavitelia SDKÚ-DS ešte budú mať na revolúciu dostatok času. Keď sa tak pozeráme na preferencie Smeru a stav pravice, tak minimálne do volieb 2020.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:24