StoryEditor

Akcie sú tvrdohlavé a doktor je zvláštny (komentár)

15.12.2011, 23:04
Meď sa pomerne často spomína ako dobrý indikátor vecí budúcich, pozrime sa jej teda krátko na zúbok.

Trhmi naďalej hýbe Európa, až s odstupom je tu americká dilema recesie/plazenia sa vpred a čínska dilema tvrdého/ mäkkého pristátia. Vedenie eurozóny stále sníva o tom, že likviditu vyrieši pár stoviek miliárd eur odkiaľkoľvek a magický návrat optimizmu na trhy. Teoreticky je to možné.

A sníva aj o tom, že recesiu a stagnáciu vyrieši to, že všetci budú niekam vyvážať. T.j., že Nemecko si ďalej pôjde cestou svojich obchodných prebytkov a periféria ich začne dosahovať tiež. To nie je možné ani teoreticky. Tomu zodpovedá výhľad do budúcnosti, aj keď to automaticky neznamená, že akcie sa musia prepadať nižšie a nižšie. Čo o nich hovoria iní?

Zelenou je v nasledujúcom grafe MSCI World Index, oranžovou spotové ceny medi (respektíve zodpovedajúcu ETF). Už na prelome jari a leta vykazovali svetové akcie vyšší optimizmus, potom sa cesty medi a akcií zase na niekoľko týždňov spojili. V septembri však vidíme, že sa pozícia oboch trhov značne oddialila - akcie sa s výkyvmi držia stále na augustových úrovniach, meď je však v ročnom vyjadrení o ďalších 10% nižšie. Ak Dr. Copper vôbec niečo hovorí, potom je to podľa mňa to isté, ako reč dlhopisových trhov. Tzn., že akcie sú príliš optimistické. Uvidíme, či sa im ich tvrdohlavosť opäť nevyplatí, či majú tentoraz navrch.

Zdroj: Bloomberg

Pretože sa Dr. Meď pomerne často spomína ako dobrý indikátor vecí budúcich, pozrime sa mu krátko na zúbok. V zime 2010 začala cena medi rásť, s tým sa zvyšovala ponuka (modré stĺpce v prvom z nasledujúcich grafov) a klesal dopyt (stĺpce červené). Na prelome rokov 2010 a 2011 sa dynamika otočila - cena medi začala klesať, dopyt rástol a ponuka zamierila nadol. Tmavomodrou čiarou je v prvom grafe vyznačená implikovaná nerovnováha na trhu - rozdiel medzi dopytom a ponukou. Jej vývoj v podstate kopíruje vývoj ceny medi. A to nasledovným spôsobom: Ak dopyt rastie a medzera medzi ňou a ponukou sa otvára (v grafe sú to záporné čísla), cena klesá. Ak sa medzera uzatvára (dopyt klesá), cena rastie.

To je možno opak toho, čo by sme čakali - otváranie medzery pri rastúcom dopyte by predsa malo spôsobovať rast cien, nie? Túto medenú záhadu asi vysvetľuje práve to, že trh medi je väčšinou v nerovnováhe a len výnimočne sa posunie do rovnováhy (prelom 2010 a 2011) - princíp ukazuje obrázok vpravo. V roku 2010 tak dochádzalo k tomu, že pri danej nerovnovážnej cene bol dopyt vyšší ako ponuka a rastúca cena túto medzeru uzatvárala - klesal dopyt a rástla ponuka.

V roku 2011 by potom však musel prebiehať opačný jav - hoci sme blízko rovnováhy, klesá cena, s tým opäť rastie dopyt a klesá ponuka. Správa sa to teda, ako keby cenu určovalo ešte niečo iné zvonku. Že by ešte nejaký iný dopyt?

Pozn: Jiří Soustružník je aktívny investor a témy, o ktorých píše, môžu súvisieť s jeho investíciami. Jeho stĺpčeky nie sú poskytované ako investičné odporúčanie.

 

Jiří Soustružník

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:29