StoryEditor

Mohol byť prvým miliardárom, no zomrel v chudobe. Nikola Tesla

18.06.2014, 01:32
Slávny vynálezca veril zlým ľuďom. A urobil veľa zlých investičných rozhodnutí.

Ten, ktorý rozsvietil svet. Nikola Tesla patrí medzi najznámejších a najdôležitejších vynálezcov vôbec. Vďačíme mu za rozvoj elektrifikácie, rádia a mnoho iných vynálezov, bez ktorých si ani nedokážeme predstaviť život. No aký bol Nikola Tesla skvelý vynálezca, taký bol zlý hospodár.

Svoje vynálezy by najradšej rozdal celému svetu zadarmo. No ľudia okolo neho to tak nevideli. A tak spravil Nikola Tesla jeden z najväčších investičných prešľapov v dejinách

Tesla a Edison

Vynálezca srbského pôvodu je dodnes inšpiráciou pre mnohých. Počnúc slovenskou firmou Tesla Stropkov až po revolučnú elektroautomobilku Tesla motors. Koluje okolo neho množstvo mýtov a poloprávd, dokonca existuje legenda, podľa ktorej sa Tesla narodil za silnej búrky plnej bleskov. Či už je to pravda alebo nie, Nikola Tesla bol celý život fascinovaný elektrinou a s ňou súvisia všetky jeho vynálezy. 

Ako 23- ročný prišiel Tesla do USA a začal pracovať pre firmu Edison General Electric za osemnásť dolárov (ekvivalent asi 440 dnešných dolárov) týždenne ako inžinier. To bolo v roku 1884. Thomas Edison vtedy ponúkol odmenu 50-tisíc dolárov tomu, kto dokáže zlepšiť fungovanie elektromotora na jednosmerný prúd.

Tesla tento problém vyriešil za dva týždne. Edison mu však odmietol dať odmenu s tým, že "Tesla, vy nerozumiete našim americkým vtipom," a ponúkol mu zvýšenie platu o desať dolárov na týždeň. Nikola Tesla sa kvôli tomu naštval a z firmy odišiel. To bol prvý významný prípad, kedy sa okolo Teslu zišli ľudia, ktorí mu nechceli pomôcť, ale zarobiť na ňom. A odvtedy sa to nijako nezlepšilo. Tesla svojou dobráckou povahou priťahoval "pijavice" ako magnet.

AC/DC

Tesla aj tak mal Edisona plné zuby. Edisonovi patrí zásluha za rozšírenie systému jednosmerného prúdu – až do založenia jeho firmy nemala elektrinu žiadna domácnosť. Základom všetkých jeho vynálezov však bol jednosmerný elektrický prúd (Direct current alebo DC). Tesla ale zašiel ešte ďalej a v roku 1887 začal používať striedavý prúd (Alternate current, AC), ktorý poznáme aj z našich elektrických zástrčiek. Jednosmerný prúd, ktorý používajú batérie, vtedy dokázal zapojiť asi iba 15 domov naraz. Teslov vynález dokázal rozsvietiť tisíce domov, na väčšiu vzdialenosť  a s menším množstvom energie. 

Tesla povolil používať svoj patent firme Westinghouse Electric & Manufacturing  za 60-tisíc dolárov, 150 akcií a licenčný poplatok iba 2,50 dolára za každú konskú silu, ktorá sa prostredníctvom striedavého prúdu vygeneruje. Dohoda to bola z Teslovej strany veľmi štedrá, pretože sa ukázalo, že jeho vynález má obrovský potenciál. Majiteľ Westinghouse mu síce platil výplatu dve tisícky dolárov každý mesiac, no Tesla zbohatol najmä na spomínaných licenčných poplatkoch- zakrátko sa elektrina rozšírila tak, že z Teslu bol multimilionár. 

To sa však nepáčilo Edisonovi. Zaplatil si dokonca kampaň, v ktorej striedavým prúdom zabíjal pouličné mačky, psy, a dokonca aj slona len preto, aby demonštroval, že striedavý prúd je číre zlo. Mimochodom, takto vzniklo elektrické kreslo, ktoré si Edison nechal aj patentovať. Tesla zase odpovedal kampaňou (ktorú by sme dnes nazvali roadshow), kde nechal cez svoje telo prejsť milión voltov a dokazoval, že Edison klame. Westinghouse však táto dvadsať rokov trvajúca antikampaň stála veľa peňazí, na konci mala dlh vtedy neuveriteľných desať miliónov dolárov. Edison bol "za vodou", pretože za ním stálo veľké meno. John Pierpont Morgan.

Ďalší podraz

Westinghouse na kolenách presvedčil Teslu, aby si dočasne neuplatňoval licenčné poplatky a pomohol tak firme prežiť. Dobrosrdečný Nikola Tesla to (na jeho veľké počudovanie) urobil. Bol Westinghousovi vďačný, že mu veril. Neskôr dostal odmenu asi dvestosíc dolárov. Tesla to ale s peniazmi nevedel. Jeho patenty mali v tom čase hodnotu asi 12 milónov dolárov (čo je dnes po započítaní inflácie asi tristo miliónov dolárov).

Westinghouse sa postavil na vlastné nohy a Edisona prakticky zlikvidoval, keďže sa striedavý prúd stal štandardom na celom svete. Tesla mohol na licenčných poplatkoch veselo zarábať a dokonca sa mohol stať prvým miliardárom na svete. To by ale nemohol ustúpiť nariekajúcemu Westinghousovi a zmluvu o poplatkoch nezrušil. Ak by stále platila - áno, zmluva, ktorá zaručuje Teslovi dva doláre a päťdesiat centov za každú konskú silu, mohla by stále generovať miliardy ročne aj pre Teslových potomkov.

Tesla a Morgan

Meno J.P. Morgan by si možno zaslúžilo samostatný text, už len preto, že sa spája s najväčšími zlyhaniami vo finančnom svete v histórii. Okrem inflačnej paniky, ktorá trvala od roku 1873 až do prvých rokov 20. storočia (čo bola Teslova éra) táto banka figurovala aj v prípade hypotekárnej krízy v roku 2008. A bol to jej zakladateľ, kto napokon priviedol Teslu na mizinu.  

Posledným Teslovým veľkým projektom bol Wardencliffe tower. Veža mala spraviť zo zemegule obrovský kondenzátor. Keďže bol Morgan s robotou okolo Edisona hotový, rozhodol sa podporiť Teslu čiastkou 150 tisíc dolárov. Tesla sa však už nezmienil o tom, že mieni distribuovať elektrinu z veže do celého sveta zadarmo. Keď sa to zakladateľ známej banky dozvedel, prestal Teslu podporovať. Náročný projekt však zhltol takmer všetky peniaze.

Odvtedy to s ním šlo dole vodou, nielen finančne, ale aj psychicky.  V 20. rokoch minulého storočia už predstavoval iba samé neúspešné projekty, ľudia ho považovali za blázna. Posledné svoje roky prežil v hotelovej izbe v New Yorku, bez peňazí. Jediný, kto s ním udržiaval kontakt, bol George Westinghouse, ktorý mu platil izbu aj jedlo. Bolo to však iba symbolické gesto vďačnosti za záchranu firmy.

Nikola Tesla zomrel v roku 1943 vo veku 87 rokov. Sám, bez strechy nad hlavou a bez peňazí.

01 - Modified: 2006-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľská centrálna banka sadzby nezmenila
01 - Modified: 2015-10-21 10:22:07 - Feat.: - Title: Najväčší smoliar všetkých čias. Mohol byť miliardár, neveril však Applu 02 - Modified: 2015-09-29 16:28:31 - Feat.: - Title: Z najlepšieho boxera sveta skrachovanec. Takto Tysona pripravili holuby o milióny 03 - Modified: 2015-09-08 16:49:52 - Feat.: - Title: Jeho nápad mal zmeniť svet. Prišiel o tristo miliónov dolárov 04 - Modified: 2015-08-04 17:49:05 - Feat.: - Title: Miliardový prešľap Microsoftu je Windows. Aspoň v tejto verzii 05 - Modified: 2015-07-28 18:10:48 - Feat.: - Title: Smrad a špina. Najväčšia hanba Bratislavy roky čaká na opravu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 06:48