StoryEditor

Trojitá bublina v Číne ohrozuje celú globálnu ekonomiku (komentár)

20.07.2015, 17:58
Autor:
FinWebFinWeb
Analytici z Credit Suisse by radi otočili pozornosť investorov od 7 percentného rastu čínskej ekonomiky smerom k "trojitej bubline".

Táto bublina je v oblasti dlhu, investícií a nehnuteľností. Tá podľa nich zostáva najväčším rizikom pre celú globálnu ekonomiku.

"Domnievame sa, že je potrebné sa obávať bublín v prípade, že môžu viesť k deflácii, poklesu cien nehnuteľností, alebo odlivu kapitálu z krajiny. Čína sa teraz blíži k rekordnej deflácii, úplne výnimočný je aj pokles cien nehnuteľností a blízko rekordných hodnôt leží i odliv kapitálu z krajiny. K tomu sa pridáva prudký pokles tempa rastu depozitov a zdá sa, že trh práce je blízko plného využitia kapacít. A nominálny produkt rastie iba o 5,8 percenta, čo je asi tretina historického priemeru," píše Credit Suisse.

Banka ale tiež upozorňuje, že sa objavujú známky zlepšenia. Medzi ne radí stabilizáciu cien na trhu nehnuteľností (dodáva však, že podľa jej názoru ide iba o prechodný jav). Zlepšila sa aj bilancia bežného účtu, a to zvyšuje monetárnu flexibilitu. Vláda je tiež vo svojej politike viac proaktívna, čo sa prejavilo napr. v úsilí o stabilizáciu akciového trhu. "Avšak sa domnievame, že ak ceny nehnuteľností klesnú o 15 percent, alebo rast depozitov klesne k nule, rast HDP klesne pod 3 percenta," píše sa v analýze Credit Suisse.

Banka sa venuje najmä trhu nehnuteľností, o ktorom je presvedčená, že na ňom vznikla bublina:

"Je samou podstatou bubliny, že investori sa počas jej vzniku domnievajú, že žiadna nevzniká. Tri hlavné argumenty ale ukazujú, že k tomu v Číne skutočne došlo: Prvým z nich je podiel realitného sektoru na HDP. Ten je teraz v porovnaní s maximami dosiahnutými v USA na trojnásobnej výške a nachádzajú sa na podobnej úrovni, ako boli maxima v Španielsku a Írsku. Ďalším argumentom je budovanie nadmerných kapacít, o ktorom svedčí potrebné množstvo nevyužitých nehnuteľností. Napríklad zásoba dostavaných nehnuteľností v mestách tretej a štvrtej kategórie zodpovedá päťročnému dopytu po bývaní v týchto oblastiach. K tomu sa pridávajú príliš vysoké ceny, na ktoré poukazuje napríklad ich pomer ku mzdám. Ten je vysoký aj v porovnaní s centrom Londýna. Výnos z prenájmu leží veľmi nízko, oficiálne sa pohybuje okolo 2,4 percenta, ale v mnohých oblastiach sa nachádza oveľa nižšie. Hypotekárne sadzby pritom dosahujú 5,1 percenta."

Podľa banky je čínsky ekonomický model do značnej miery na bublinách závislý. Tento model je ale veľmi krehký a jeho zraniteľnosť sa zvýšila počas súčasného prepadu akciového trhu. Ten môže okrem iného viesť k tomu, že dôjde k posunom cien na iných trhoch s investičnými aktívami, pretože sa ukázalo, že vláda chce obmedzovať negatívne riziká - poskytovať investorom určitý druh put opcie.

"Je ale tiež možné, že občania už nebudú tak ochotní vrhnúť sa na iné aktívum, na ktoré vláda ukáže. V systéme, ktorý závisí od prílivu vonkajšieho kapitálu, to nie je dobrá vec," uzatvára Credit Suisse.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-07-27 09:32:53 - Feat.: 0 - Title: Odhad medzinárodného menového fondu na rast HDP vo svete
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 09:30