StoryEditor

Čakanie na nový politický klub

24.02.2003, 23:00

Po niekoľkých týždňoch poslanci vedení Vojtechom Tkáčom dospeli k tomu, čo bolo jasné hneď od samého začiatku: ak z HZDS neodídu sami, budú odídení. O HZDS platí to isté ako o socialistickom zriadení: že je nereformovateľné. Ak by sa uskutočnili reformy, o ktorých hovoria tkáčovci, musel by sa vodca HZDS alebo zmeniť alebo vymeniť. V tej chvíli by to však už nebolo HZDS. Prvá možnosť pravdepodobne neprichádza do úvahy: Vladimír Mečiar nedokázal svoj štýl politickej práce zmeniť počas celých rokov. Ako uviedla na nedávnej tlačovej besede tkáčovcov exposlankyňa HZDS Oľga Keltošová, V. Mečiar sa na jej adresu vyjadril, že "už rok je zrelá na vyhodenie". Podľa iných zdrojov v tom istom čase predseda HZDS vyhlásil, že odchod O. Keltošovej je pre neho "veľká rana". Vyjadrovanie rôznych názorov na tú istú vec podľa miesta a okolností je taktika, ktorú v prípade V. Mečiara možno považovať za štandardnú. Výmenu V. Mečiara a jeho nahradenie napr. Viliamom Veteškom možno s vysokou mierou pravdepodobnosti taktiež vylúčiť -- HZDS totiž stojí a padá nie na programe a tíme ľudí, ktorí ho realizujú, ale na osobe a vôli jedného človeka. Za ním stojí voličská základňa a tá chce mať svojho vodcu presne takého, aký je.
Vyhlásením, že sa už necítia členmi HZDS, posilnili tkáčovci nádej na vznik vlastného poslaneckého klubu. Aj stranám, ktoré môžu mať nefalšovanú radosť z oslabenia pozícií HZDS, by totiž robilo vážne problémy vyslovenie súhlasu s tým, že jedna strana má mať v NR SR dva kluby. Nepochybne bolo rozhodnutie tkáčovcov "zabuchnúť dvere" dané nielen atmosférou v materskom hnutí, ktoré by ich tak ako tak vylúčilo zo svojich radov, ale vyplynulo predovšetkým zo snahy zaistiť si podporu koaličných strán. Tie teraz budú naozaj len ťažko hľadať argumenty, prečo zablokovať vznik nového klubu. Akýkoľvek argument ich totiž postaví do zlého svetla.
Predovšetkým treba povedať, že vznik klubov nezávislých poslancov má oporu v praxi slovenského parlamentarizmu -- v roku 1994 boli v NR SR takéto kluby až dva. Samozrejme, nový klub znamená nároky na vlastné priestory, technické zabezpečenie vrátane sekretárky, bude sa môcť zapájať do rôznych "hier" -- na schválenie niektorých procedurálnych návrhov treba podporu dvoch, prípadne troch poslaneckých klubov. Týchto rizík si koalícia (hovoríme stále len o nej, pretože podporu zo strany HZDS, samozrejme, tkáčovci očakávať nemôžu, KSS a Smer sú tiež zatiaľ veľmi opatrné) musí byť vedomá. Musí si však tiež uvedomiť, že odmietnutie žiadosti tkáčovcov sa bude dať vykladať ako obavy, že takéto situácie nedokáže zvládnuť. Ešte horšie by však koalícia vyzerala, keby nepodporu tkáčovcov odôvodnila výrokom Tibora Cabaja, že ak bude schválený nový poslanecký klub, HZDS stiahne svojich ľudí z výborov. Tento výrok predsedu poslaneckého klubu HZDS len potvrdzuje skutočnosť, uvedenú o pár riadkov vyššie: metódy politickej práce hnutia sú nezmeniteľné. Samozrejme, stiahnutie 25 poslancov bude znamenať rokovanie o preobsadení výborov a pravdepodobne aj iných funkcií. Lenže alternatíva je ešte horšia: 25 vydieračov bude "kývať" zvyškom parlamentu.
Dalo by sa povedať, že ak koalíciu o nevyhnutnosti podporiť tkáčovcov nepresvedčili tkáčovci sami, mal by ju presvedčiť T. Cabaj...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 08:16