StoryEditor

Zlato ako peniaze? Už nikdy, ak nepadne civilizácia (komentár dňa)

24.06.2015, 00:00
Autor:
Noah SmithNoah Smith

Bude Bitcoin niekedy používaný ako bežné peniaze? Jeho zástancovia v to určite dúfajú a uvažujú o tom aj ekonómovia v centrálnych bankách. Tí sa zasa zameriavajú na to, ako by takáto mena ovplyvnila ich schopnosť ovplyvňovať infláciu a ekonomický rast. Ak na túto otázku ale chceme odpovedať, musíme si najskôr povedať, čo to vlastne peniaze sú. Podľa môjho názoru je to s nimi jednoduché: Peniaze sú tým, čo vymieňame za služby a tovar.

Rad ľudí to ale vidí inak. Neustále napríklad počujeme, že zlato tiež predstavuje peniaze aj napriek tomu, že nie je veľmi predstaviteľné, ak len tak prídeme do McDonalds a chceme zaplatiť zlatými mincami. Zástancovia zlata ale predpokladajú, že za sto rokov bude možné ich mince vymeniť za menu, ktorá sa bude používať, a hamburger si kúpiť.

Ťažkosť spočíva v tom, že ak nejaké aktívum dobre uchováva hodnotu, nie je dobrým kandidátom na peniaze. Existuje totiž vzťah medzi rizikom a očakávanou návratnosťou. Ak pri niečom chceme, aby to malo stabilnú hodnotu, musíme sa tiež zmieriť s tým, že hodnota nebude dlhodobo rásť. Keď naopak chceme na nejakom aktíve zbohatnúť a teda u neho požadujeme rast hodnoty, musíme sa zmieriť s krátkodobou volatilitou (volatilita- je v ekonómii a štatistike kolísavosť, nestálosť, menlivosť hodnôt časového radu).

Tá je ale pre peniaze úplne devastujúca. Nikto si neželá, aby hodnota jeho peňazí klesla o 30 percent medzi tým, kedy ich uloží do banky a potom si za ne dôjde niečo kúpiť. Preto na platenie nepoužívame akcie - ich hodnota je v krátkom období veľmi premenlivá. Tie sú naopak veľmi dobré pre dlhodobý rast bohatstva.

Zlato v dlhšom období uchováva svoju hodnotu, a to je presne ten dôvod, prečo nie je používané ako platidlo. Uchovanie hodnoty so sebou totiž nesie aj to, že krátkodobá volatilita je pri takýchto aktívach vysoká.

Ako je to s Bitcoinom? Jeho volatilita voči americkému doláru je extrémne vysoká, z tohto dôvodu ho len málo ľudí používa ako peniaze. Ak by Bitcoin mal plniť funkciu peňazí, musela by táto volatilita klesnúť.

Inak povedané, muselo by byť bezpečné držať Bitcoin na svojom účte dni a týždne bez strachu z toho, že jeho hodnota prudko klesne. Vo vyspelých krajinách tak nie je pravdepodobné, že by Bitcoin bol atraktívny, ale v krajinách ako Zimbabwe môže byť situácia iná.

Tie sú lepším kandidátom na používanie Bitcoinov, pretože fungujú podobne ako stredoveké štáty, ktoré používali miesto peňazí zlato. Problémov s digitálnou menou je viac, ale volatilita je teraz tým zďaleka najvážnejším. A zlato už ako peniaze nebude používané nikdy. Ak nepadne civilizácia.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-07-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štátne peniaze nebudú na cesty stačiť
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 05 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:31