StoryEditor

Investori opäť našli drahé kovy

17.01.2015, 23:00

Zlato sa začiatkom týždňa motalo okolo hranice 1230 USD a to až do stredy. Na striebre bol podobný scenár, avšak v stredu koketovalo striebro s cenami okolo 17,2 USD. Zlato výrazne poskočilo vo štvrtok, kedy sa prehuplo 1260 USD, čo bola cena, ktorú sme na trhu už dávno nevideli, v princípe štyri a pol mesiaca, kedy sa na týchto hraniciach obchodovalo začiatkom septembra 2014. Striebro sa nakoniec hýbalo okolo 17 USD. V piatok opätovne drahé kovy posilnili.

Cena zlata uzavrela nakoniec na úrovni 1280,3 USD, čo bolo o 56,9 USD viac ako minulý týždeň. Cena striebra uzavrela na úrovni 17,78 USD, čo bolo o 1,26 USD viac ako minulý týždeň. Pomer ceny zlata a striebra bol úrovni 72,01 čo znamená, že tento týždeň sa darilo výrazne viac striebru, ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) je na úrovni 200,87. XAU index(index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 79,52.

Za hlavným posunom ceny zlata môžeme vidieť prekvapivé rozhodnutie Švajčiarskej národnej banky o upustení od fixácie kurzu voči euro na úrovni 1,2 eura. Na trhu to spôsobilo paniku a investori sa vzhľadom na volatilitu na trhu uchyľovali k tradičnému ochrannému inštrumentu – zlatu. Avšak tomu, že by sa mal výrazne zmeniť trend zatiaľ nič nenasvedčuje. V prípade, ak by bola napr. rastúca cena kovu a zaznamenali by sme zároveň negatívnu GOFO úrokovú mieru na londýnskom trhu s fyzickým zlatom, ktorá by ešte k tomu klesala, mohli by sme špekulovať o zásadnom zmene trendu. GOFO je však pri súčasných cenových hladinách pozitívna; to znamená, že na trhu s fyzickým zlatom nie je žiaden stres. Preto môžeme pokojne prehlásiť, že zatiaľ sú to len špekulatívne pohyby s cenou žltého kovu, resp., že to je zatiaľ krátkodobá reakcia na švajčiarsky frank. Uvidíme, čo nám udalosti ešte prinesú a ako toto rozhodnutie ovplyvní finančné trhy. Zlato tak zažilo svoj najlepší deň za ostatných 10 týždňov. Čo sa týka striebra, tak tam primárny rast ceny deň pred oznámením SNB o zmene politiky, naznačuje len špekulatívne cenové pohyby.

Rovnako bude zaujímavé sledovať drahé kovy budúci týždeň, keď by mala ECB oznámiť, akú politiku zvolí na podporu eurozóny a ekonomiky únie. Trhy očakávajú zmenu politiky – nejakú formu QE - i vzhľadom na to, že sa strašiak politikov a finančníkov – deflácia – v eurozóne za mesiac december potvrdila, dokonca bola v deflácií mínus 0,1 % aj celá únia. A zároveň OMT mechanizmus ECB prešiel cez súdy, aj keď s určitými podmienkami.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

Zdroj: upner.com, kitco.com

 

Ťažiari zlata sa topia v dlhoch a stratách

S mnohými ťažobnými spoločnosťami to ide strmo. Dole kopcom. Vzhľadom na prepad ceny zlata sa ani nie je čomu čudovať. Index zlatých ťažobných spoločností bol ešte pred dvoma rokmi na úrovni 435 bodov a svoje maximá za ostatné 4 roky mal tesne pod 600. Aj také hviezdy ťažobného priemyslu ako je Barrick Gold Corp. Dosiahol stratu 7,8 mld. USD, či Kinross Gold Corp. na úrovni 8,5 mld. USD. Pričom sa jedná o spoločnosti, ktoré majú stále fungujúce ťažobné doly, v ktorých sa náklady na ťažbu pohybujú stále pod úrovňou trhu. Lacný kapitál zároveň drží na trhu aj mnohé malé spoločnosti, ktoré sa týmto mega ťažiarom ani nevyrovnajú. U niektorých analytikov sa s týmto zároveň vynára otázka, či práve to, že mnohí ťažiari stále ostávajú na trhu, nespôsobuje nízke ceny drahých kovov. Jednoduchá odpoveď znie nie. To súvisí s faktom, že zlato i striebro majú obrovské zásoby v pomere k novo prichádzajúcemu kovu na trh. Nie sú tradičnými komoditami, ktoré sa míňajú. Preto aj keby hneď zajtra odišli všetky ťažobné spoločnosti z trhu, zlata a striebra by nebol nedostatok. Cenu by zmenil len dopyt po drahých kovoch zo strany západných investorov.

Minulý týždeň sme písali o tom, že US Mint predala najmenej zlatých mincí od roku 2006, kedy sa predaj prepadol o 40 % oproti roku 2013. To však už neplatí o strieborných minciach. V tomto segmente dosahuje predaj nových rekordov, keď predala 44 miliónov uncí striebra, čo je 4 % nárast oproti roku 2013. Podobne bola na tom i kanadská mincovňa. Jedine austrálska Pearth Mint znížila predaj strieborných mincí o 13,5 % oproti roku 2013. Aj tento dopyt naznačuje, že striebro ešte nekapitulovalo podobným spôsobom, ako zlato, bez ohľadu na fakt, že cena klesla už aj k 15 USD. Aj preto je možné očakávať, ešte pokles ceny tohto sivého kovu. Hlavne, ak by prišla nejaká forma krízy, vzhľadom na to, že striebro je dnes považované hlavne za priemyselný kov a nie investičný, či monetárny kov.

Čínsky dopyt po zlate núti aj tradičné firmy pôsobiace v tomto segmente inovovať.CME Group napríklad ohlásila, že spúšťa predaj kontraktov, ktoré budú kryté 1 kg zlatom – štandard, ktorý je populárny práve na ázijských trhoch, oproti 100 uncovému štandardu kontraktu, ktorý je populárny zas v USA. Je vidno, že aj tradiční hráči na trhu s komoditami si čoraz viac a viac uvedomujú silu a význam ázijského trhu s drahými kovmi.

01 - Modified: 2007-02-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Týždeň na trhoch
01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 03 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-03-30 13:06:38 - Feat.: - Title: Ceny zlata sa vyšplhali na nové rekordné maximá. Za celý marec vyskočili takmer o deväť percent 05 - Modified: 2024-03-28 19:58:02 - Feat.: - Title: Zlato má za sebou najlepší mesiac za tri roky, ťaží zo stávok na nižšie úroky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:17