StoryEditor

Strašiak eurozóny je minulosťou. Inflácia zmasakrovala dlhopisy (komentár)

03.06.2015, 12:09

Prvý odhad májovej inflácie v eurozóne nalial dlhopisovým trhom šálku pekne horúcej kávy. Obavy z deflácie, ktorými trhy žili na začiatku roka, sa pomaly ale iste rozpúšťajú ako para nad hrncom. V máji inflácia v eurozóne opustila nulové hodnoty a vzrástla na 0,3 percenta (nad očakávania trhu), zatiaľ čo jadrová inflácia vyskočila z 0,6 na 0,9 percenta. Na najvyššiu úroveň od augusta 2014.

Aj keď inflácia zostáva stále na extrémne nízkych úrovniach a v ďalších mesiacoch by mala stúpať len pozvoľna, na konci roka sa vyšplhá pravdepodobne do blízkosti okolo jedného percenta. Postupné pochovávanie deflačných rizík sa nemeckému Bundu( vládny dlhopis) logicky nepáči - včera desaťročný výnos vyskočil o 17 bps na 0,71 percenta a nezastavil ho ani napínavý vývoj okolo Grécka.I keď Atény poslali veriteľom ďalší návrh reforiem, bol veriteľmi rýchlo zamietnutý ako "polovičaté" riešenie.


Snímka: flickr

Večer potom, svetlo sveta uzrel spoločný návrh hlavných veriteľov (EK-Európska komisia, ECB- Európska centrálna banka, MMF- Medzinárodný menový fond), ktorý ale zas pravdepodobne narazí na grécku stenu. Podľa agentúrnych informácií ďalej obsahuje vysoké ciele pre grécky primárny prebytok a kladie požiadavky na reformy o dôchodkoch. Rokovania sú teda bezpochyby intenzívnejšie, ale pokrok v nich zatiaľ pravdepodobne nie je veľký.

To, čo pozorujeme, pripomína prehadzovanie horúceho zemiaka z jednej strany na druhú - obe strany sa snažia odsunúť tú druhú do úlohy "odmietania" konštruktívnych riešení. Pozície sa ale pravdepodobne zbližujú len veľmi málo (aj keď detaily návrhov známe nie sú). Je to dané predovšetkým neschopnosťou premiéra Tsiprasa presvedčiť k spolupráci na hľadanie kompromisu s radikálnym krídlom vlastnej strany Syriza. Mantinely, kam až môže a chce ustúpiť MMF (a čiastočne aj ECB), pritom už pravdepodobne boli dosiahnuté. Trhom to ale včera vo svetle vyššej inflácie príliš nevadilo a euro posilnilo o 2 percentá.

Región

O najväčšie vzrušenie sa včera v regióne postarala maďarská centrálna banka, ktorá oznámila, že od 23. septembra bude novým menovo-politickým nástrojom trojmesačná depozitná sadzba (namiesto súčasnej dvojtýždňovej sadzby). Tá síce zostane aj naďalej doplnkovým nástrojom menovej politiky, však Maďarská národná banka plánuje obmedziť množstvo takto prijímaných prostriedkov.

Hlavnými motívmi sú podpora financovania štátu a snaha dostať viac prostriedkov do reálnej ekonomiky. Forint na správy zareagoval oslabením o viac než percento. Koruna aj zlotý boli len pod miernym tlakom.

Aj dnes je v centre pozornosti centrálna banka, tentokrát poľská. Tá ponechá sadzby bezo zmeny na historických minimách 1,5 percenta. Aj keď inflácia zostane v dohľadnej dobe pod nulou a vyšplhá sa do kladného teritória až ku koncu roka, poľskí centrálni bankári sú spokojní s rastom ekonomiky a zlepšujúcim sa trhom práce.

Súčasná banková rada už navyše skôr komunikovala, že cyklus uvoľňovania menovej politiky je na konci. Ťažko dnes čakať revolučnú zmenu v postojoch, zvlášť keď veľa členom bankovej rady čoskoro vyprší mandát. V nadchádzajúcich mesiacoch bude novo vymenovaný guvernér a šesť členov bankovej rady.

Dlhopisy

Bezpečné vládne dlhopisy vrátane tých českých utrpeli včera ťažké rany, ktoré boli nesené vyššou ako očakávanou infláciou v eurozóne v máji. V následnom výpredaji utrpeli ťažké straty napr. Nemecké vládne dlhopisy (desaťročný Bund o 17 bázických bodov), ale i české dlhopisy, keď aj korunová krivka výrazne prehĺbila svoj pozitívny sklon.

Medvede na trhu s dlhopismi majú teraz jasnú prevahu - zvlášť keď si môžu byť istí tým, že inflácia tento rok dosiahla svoje dno. Avšak musia byť v strehu pred dátami z reálnej ekonomiky. Konkrétne až potom, keď prídu tie z trhu práce, ktoré budú na programe dnes v USA (ADP report). Akékoľvek sklamanie môže pred piatkovými oficiálnymi štatistikami z trhu práce priniesť dlhopisom úľavu, avšak len veľmi dočasnú.

Tento komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-06-17 08:51:53 - Feat.: 0 - Title: Vysokoškoláci chcú menej pôžičiek od štátu
01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 03 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 04 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 05 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 13:28