StoryEditor

Strany skorých víťazov

18.07.2002, 00:00

Príliš veľa sa toho udialo od vylúčenia Ivana Gašparoviča z kandidátky HZDS-ĽS. V priebehu niekoľkých dní sa mu podarilo založiť novú stranu a Interpolu nájsť Ivana Lexu. Zhoda okolností? Mária Aibeková pripustila, že keď uvažovali o založení HZD, hovorili aj o otvorení šance na pozitívnejšiu akceptáciu jej predstaviteľov v zahraničí.
So slovami "aspoň bude koho voliť "odchádzal z rokovania Hnutia za demokraciu (HZD) jeden z jeho zakladateľov. Prvé rybníky, v ktorých začne Ivan Gašparovič loviť, budú, pochopiteľne, v revíroch HZDS-ĽS. Prirodzenou Mečiarovou obranou bude osočovanie. Či skončí len pri nekonkrétnych informáciách o privatizačných kauzách, ktoré chce Gašparovič podľa Mečiara nechať na HZDS, závisí od vzájomného zhodnotenia dokumentačnej sily súpera. Gašparovič má navyše okolo seba právnikov a podnikateľov, ktorí mali v minulosti možnosť nahliadnuť do kuchyne HZDS-ĽS. Ich informačná databáza a schopnosť využiť ju je na oveľa vyššom stupni ako u ľudí, ktorí zostali verní Mečiarovi. Z minulosti sú známe len dva prípady, ktoré vrhajú pochybnosti na Gašparovičovu privatizačnú bezúhonnosť. Informačnou hmlou a pochybnosťami zostali zastreté transformačné aktivity jeho manželky vo firme Železničné staviteľstvo aj nepotvrdené domnienky, že do skupiny privatizátorov Nafty Gbely patril aj I. Gašparovič. Ak sa tieto pochybnosti a domnienky opierajú o pravdu, Mečiar určite archivuje dokumenty, ktoré ju môžu potvrdiť.
Bude zaujímavé sledovať, kto a ako vysvetlí slovenským občanom a zahraničiu rozdiel medzi Mečiarom a Gašparovičom. Ľudia okolo HZDS-ĽS patrili k tým, ktorých nazval analytik Svetovej banky J. Hellman skorými víťazmi. Profitovali zo začiatočných etáp transformácie postkomunistických krajín, keď bolo možné ľahko získať vysokú politickú funkciu alebo zbohatnúť na využívaní medzier v zákonoch. Pokračovanie v tejto línii je ich prirodzeným záujmom. Sú stúpencami polovičatých reforiem a zákonov, ktoré nepretrhnú väzby medzi politickou a ekonomickou mocou. V roku 1992 sa v prieskume verejnej mienky 49 % opýtaných priklonilo k názoru, že po roku 1989 bolo treba ekonomiku zmeniť zásadne. V roku 2001 si to myslelo už len 21 % opýtaných (63 % voličov SDKÚ a 47 % voličov KDH) .Výrazne najväčšiu podporu mali žiadne a čiastočné zmeny u voličov HZDS a SNS. Menšia časť z nich a väčšia časť z bývalých ekonomických sponzorov HZDS-ĽS sa teraz prikloní ku Gašparovičovi v pragmatickej viere, že jeho strana bude mať väčší koaličný potenciál ako HZD -ĽS a SNS a oni v nej nájdu väčšie šance na reálne presadzovanie politiky, ktorá vyhovuje skorým víťazom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:05