StoryEditor

Zlato môže narásť až privysoko (komentár dňa)

07.12.2015, 23:17

Začiatkom minulého týždňa ceny drahých kovov mierne stúpali. Zlato sa pomaly šplhalo k 1075 USD a striebro koketovalo s cenou 14,2 USD. Utorok na daných snahách skoro nič nezmenil. Minulá streda bola však výrazne negatívna. Zlato bolo stlačené pod 1050 USD a striebro sa prepadlo skoro k 13,8 USD. Štvrtok drahé kovy vyčkávali na piatok. Napokon koncom týždňa sa ceny otriasli a začali rásť.

Cena zlata uzavrela nakoniec na úrovni 1086,3 USD, čo bolo o 29,7 USD viac ako minulý piatok. Cena striebra bola na úrovni 14,54 USD, čo bolo o 0,47 USD viac ako minulý piatok. Pomer ceny zlata a striebra bol na úrovni 74,71 čo znamená, že tento týždeň bolo na tom lepšie opäť striebro. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 121,44. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 49,95.

Týždeň sa niesol hlavne v očakávaní toho, čo urobia dáta z amerického trhu práce a mierne z hľadiska toho, k čomu pristúpi ECB. Tieto udalosti asi lomcovali so špekulantmi hlavne v stredu, kedy sa oba drahé kovy výrazne prepadli. Avšak nakoniec drahé kovy rástli. Striebro pravdepodobne v kontexte toho, že dobré čísla z amerického trhu práce majú znamenať dobrý vývoj ekonomickej situácie v krajine. A keďže má striebro v sebe i prvok priemyselného dopytu, povzbudivo rástlo. Pri zlate to však neplatí a skôr šlo o to, že zlato je už dlhšie omnoho viac stlačené k zemi špekulantmi a len korigovalo tento stav. Môže tento rast znamenať zmenu trendu?

Bohužiaľ tí, ktorí už-už očakávajú, že zlato sa konečne dostane do býčieho trhu, sa nemajú zatiaľ na čo tešiť. Celkový – globálny dopyt – po zlate sa totižto znižuje. A to aj bez ohľadu toho, že blogosféra sa rozplýva nad výrazným dopytom po investičných minciach z US Mint. Bohužiaľ tento dopyt nemôžeme brať ako smerodajný pre súčasnú dynamiku trhu s drahými kovmi. Tento dopyt je malý, je obmedzený výrobnými kapacitami liniek jednotlivých mincovní a aj množstvom tečúcich zdrojov do tohto segmentu, keďže ide o „menších“ investorov.

Dnes sme teda ešte síce stále v stave, že dopyt mierne prevyšuje ponuku. Máme tu stále bakwardáciu – ukazujúcu stres na strane fyzického trhu. Mení sa nám však mierne situácia. O tom sme už písali po minulé týždne. Rastom ceny sa minulý týždeň bakwardácia odstraňovala omnoho viac, ako tomu bolo za ostatný polrok. Rovnako sa poklesom ceny za ostatné dva týždne výrazne neprehlbovala.

Samozrejme táto situácia sa môže zmeniť, avšak dnes je takáto. V prípade, že sa zmení, určite budeme o tom písať. To, čo by naznačovalo zmenu trendu by bola – prehlbujúca sa bakwardácia spojená s rastom ceny. Súčasná situácia však hovorí o tom, že potenciálna cena nad 1200 USD (tam sa trh môže totižto teoreticky dostať), by bola už stavom, kedy by bola cena príliš vysoká. Zároveň môžeme konštatovať, že dopyt po zlate globálne mierne klesá. Nezabúdajme, že ponuka zlata je relatívne vysoká na úrovni 65 ročnej produkcie.

Otvorená otázka je aj budúcotýždňové rozhodnutie FEDu. Zvýši základné sadzby alebo nie? Od toho bude pravdepodobne závisieť aj špekulatívny krátkodobý cenový pohyb na drahých kovoch. Aj keď to teda vyzerá, že trh predpokladá zvýšenie sadzieb už dlhodobejšie, čo je už aj započítané v súčasnom stave klesania cien. Rovnako bude záležať na tom, ako zareagujú na dané rozhodnutie aj ostatné trhy.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

 

01 - Modified: 2007-12-01 15:49:00 - Feat.: 0 - Title: Padajúci strom ťažko zranil lesného robotníka z Tesárskych Mlyňan
01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 04 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 05 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:53