StoryEditor

Libru posilnila nižšia nezamestnanosť

22.01.2014, 13:36

Akciový index SP500 včera zaznamenal rast 0,28%, no na nové historické maximá nedosiahol. Po dvoch dňoch poklesov ale potešil aj tento rast. Hlavné impulzy neprišli z korporátneho sektora, kde pokračuje výsledková sezóna, ale z Nemecka a Číny. Sentiment nemeckých investorov ZEW totiž skončil na najvyššej úrovni od roku 2006. Pomohla aj čínska centrálna banka, ktorá dodala likviditu na medzibankový trh. Vzhľadom na to, že PBOC už nechce banky neustále dopovať likviditou, ale chce ich naučiť samostatnosti, bola nečakaná pomocná ruka centrálnej banky vítaná.



Akcie sa potešili aj novému vyššiemu odhadu globálneho rastu od Medzinárodného menového fondu. Ten bol zvýšený na 3,7% z 3,6%. Najviac bol zvýšený odhad rastu pri UK a Japonku. Odhad rastu UK bol zvýšený na 2,4% z 1,9%, kým pri Japonsku bol odhad rastu zvýšený na 1,7% z 1,2%. Odhad rastu Číny bol zvýšený na 7,5% oproti októbrovému odhadu na 7,3%. Pre porovnanie, Svetová banka znížila odhad rastu Číny na tento rok z 8% v júni na aktuálnych 7,7%. Pozitívne správy pre Čínu sa prejavili na raste čínskeho akciového indexu Shanghai Composite.



Akciám na Wall Street sa snažili včera pomôcť aj korporácie lepšími výsledkami, no aj napriek prekonaniu konsenzov ziskov všetky veľké spoločnosti poklesli. Verizon (-1,34%), Johnson & Johnson (-1,08%), Halliburton (-1,74%). Zatiaľ výsledková sezóna prebieha dobre. Zo 61 spoločností v indexe SP500, ktoré zverejnili výsledky, prekonalo očakávania zisku 67% z nich. Zaujímavejšie sú ale prekonania konsenzov pre príjmoch. Rovnaký podiel firiem, až 67%, prekonáva očakávania pri príjmoch. Rast príjmov je pre akcie kľúčový, pretože nominálne veličiny sú pri akciách kľúčové.



Zlepšenie odhadu rastu pri UK ekonomike včera pomohlo aj rastu britskej libry voči zelenej bankovke. Tá základy svojho rastu položila už minulý piatok po lepších maloobchodných tržbách, pričom pomohli aj správy o zvýšení odhadu rastu od MMF. Dnes dostala libra ďalší impulz na posilnenie a to zo strany novembrových štatistík trhu práce. Priemerná miera nezamestnanosti sledovaná organizáciou ILO poklesla za mesiace september-október-november na 7,1%. Miera nezamestnanosti sa tak nebezpečne približuje úrovni 7,0%. Britská centrálna banka BoE totiž od augusta minulého roka, teda od zavedenia cielenia očakávaní menovej politiky (forward guidance) tvrdí, že menová politika ostane uvoľnená, kým miera nezamestnanosti bude nad 7%. Jej rapídny pokles preto zvyšuje pravdepodobnosť, že BoE buď skončí s forward guidance alebo zníži hraničnú mieru nezamestnanosti na 6,5%. Práve to pomáha libre v raste.



Euro naopak za rastom libry zaostáva. V prelomení silnej rezistencie nedokázal pomôcť ani včerajší výsledok sentimentu ZEW. Postupné znižovanie stimulov zo strany Fedu vytvára na páre EURUSD medvedí tlak, pričom vývoju nedokázal pomôcť ani pokračujúci pokles na výnosoch dlhopisov Portugalska, Írska, Španielska a Talianska.

Pri otázke výnosov by sme radi dali do pozornosti report ekonóma Paula Krugmana z novembra minulého roka, v ktorom upozornil na vzťah medzi veľkosťou dlhu a s tým súvisiacim rastom výnosov na dlhopisoch.

 



Tento graf dáva za pravdu všetkým, ktorí tvrdia, že vysoký dlh spôsobuje rast výnosov na dlhopisoch. Krugman ale urobil aj inú verziu tohto grafu. V ňom označil iným symbolom tie krajiny, ktoré používajú euro. Zrazu má graf úplne iný význam a ukazuje, že vzdanie sa menovej suverenity vytvára pre krajiny úplne nový problém.

01 - Modified: 2005-12-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Od februára nové investičné produkty
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-03 09:18:06 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Peking sa bojí, že jeho peniaze čaká osud Titanicu 04 - Modified: 2024-03-27 19:03:26 - Feat.: - Title: Veľký výpredaj jenu a stratégia parného valca 05 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:42