StoryEditor

Riziká investovania. Ako sa im najlepšie vyhnúť? (komentár dňa)

29.07.2015, 00:00


Jedným z najdôležitejších aspektov, na ktoré treba pamätať pri tvorbe investičného portfólia je diverzifikácia. Rozdelením investícií medzi širokú škálu aktív, inštrumentov a geografických oblastí môže investor zredukovať jeho vystavenie sa riziku straty. Platí to najmä v časoch vysokých výkyvov trhov, takzvanej trhovej volatility. Kľúčom k úspešnej diverzifikácii je výber rôznych aktív, ktoré reagujú navzájom nezávisle na seba na výskyt rôznych ekonomických a trhových udalostí.

Logické zdôvodnenie podstaty diverzifikácie je jednoduché. Keď si jedno aktívum v portfóliu vedie zle, zastúpenie rôznej škály investícií umožňuje, že tie ostatné dokážu vykompenzovať dopad slabého výkonu jedného z nich. Návratnosť celého portfólia by tak mala byť zachovalá.

Ako zaujať trhovú pozíciu bez nutnosti vlastniť podkladové aktívum

Ďalšou cestou ako minimalizovať nepriaznivé externé dopady na portfólio, je zaujať pozíciu bez nutnosti vlastniť podkladové aktívum. Rastúcu popularitu v tomto smere dosahujú napríklad kontrakty CFD, najmä tie zamerané na indexy. CFD (Contract for difference) je derivátový produkt, ktorý umožňuje investorom zaujať pozíciu na trhu a ťažiť z trhových pohybov bez potreba vlastniť dané aktívum. V prípade CFD na indexy investor získava tým, že správne odhadne, či daný burzový index stúpne, alebo klesne.

Investovanie na akciových trhoch je jedným z najznámejších a najpopulárnejších spôsobov finančných investícií. Z toho ťažia i ich CFD. Index totiž predstavuje spoločnú hodnotu konkrétnych, verejne obchodovaných, spoločností na danej burze. Jedným z najznámejších je S&P 500, ktorý združuje 500 veľkých spoločností zalistovaných na newyorskej burze (NYSE) alebo na NASDAQ.

Keď investujeme do tohto indexu uskutočňujeme investíciu založenú na celkovom spoločnom výkone týchto 500 spoločností. Tento index je veľmi populárny, pretože je považovaný za spoľahlivého reprezentanta celého amerického akciového trhu a jeho výkon zvyčajne odráža široké trendy americkej ekonomiky.

Akciové indexy sú citlivé na makroekonomické dáta a výsledky, čo v porovnaní s individuálnymi spoločnosťami výrazne zjednodušuje možnosť predpovedať ich budúci výkon.

Najpopulárnejšie indexy sú zložené z blue chip akcií a ich výkon sa zvyčajne považuje za istý benchmark pre celý trh v krajine.

Popularita CFD indexov rastie najmä v Európe

Saxo Bank eviduje zvýšený záujem o CFD na indexy u klientov zo strednej a východnej Európy. Obchoduje s nimi v súčasnosti 23 percent klientov banky. Medzi najobľúbenejšie indexy týchto investorov sú: Germany 30, US SPX500, US 30 Wall Street, US Tech 100 NAS, a UK 100.

Nie je náhodou, že populárnych je práve týchto päť indexov. Klienti totiž prostredníctvom nich využívajú geografickú diverzifikáciu. Dôvodom je, že domáce akciové trhy v strednej a východnej Európe v ostatných časoch tvrdošijne vykazujú len nízke výnosy a investori sa stále viac obzerajú po nových možnostiach mimo lokálnych trhov. Investovaním do indexov tak získavajú prístup k svetovým akciovým trhom bez ohľadu na to, či sú v Bratislave, Prahe, či Varšave.

Rozložiť riziko a zredukovať expozíciu na trhu

Investovanie do akciových indexov sa považuje za menej riskantné ako investovanie do individuálnych akcií, čo ich robí ideálnym nástrojom diverzifikácie. Investovaním do skupiny akcií obchodníci rozkladajú svoje riziko na celý trh. Ďalšou výhodou CFD indexov je ich jednoduchosť. Keď obchodník zadá príkaz na kúpu a keď je jeho odhad, napríklad že index vzrastie, správny, získava rozdiel v cene.

Keďže investori nevlastnia podkladové aktívum, náklady na realizáciu obchodu sú v porovnaní s vlastníctvom akcií nižšie a môžu zároveň predávať i short pozície. Je teda možné profitovať nie len na pohybe trhu nahor, ale i nadol.

Pri CFD sa obchoduje len so zálohou. Znamená to, že investori musia zaplatiť len zlomok celkovej ceny podkladového aktíva. Vyplýva z toho, že obchodovanie s nimi môže viesť k vyšším ziskom ako pri tradičných nástrojoch. No zároveň môže byť výsledkom i vyššia strata.

Rovnako ako pri iných inštrumentoch sa preto i pri CFD musia klienti dostatočne vzdelávať. Musia si byť istí, že rozumejú výhodám a nevýhodám tohto inštrumentu. Dôležité je to nie len pri výbere aktíva, no ešte viac i v období extrémnej volatility.

Hoci pri CFD na indexy netreba študovať finančné výsledky konkrétnych emitentov akcií, treba sa oboznámiť s výhodami a rizikami tohto nástroja. 

01 - Modified: 2007-08-06 07:19:00 - Feat.: 0 - Title: Príčiny kolapsu mosta v USA odhaľuje najmodernejšia technika
01 - Modified: 2024-04-22 11:29:29 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 03 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-15 05:38:42 - Feat.: - Title: Všetko najlepšie, investičné fondy!
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:53