StoryEditor

Vysoká hra o pozemky

11.06.2004, 00:00

Dávno rozohraná reštitučná hra o pozemky bratislavskej Iuventy má druhé kolo. O časť pozemkov s výmerou vyše 20-tisíc štvorcových metrov prišla Iuventa ešte v roku 1998, keď Okresný úrad Bratislava I priznal právo k reštituovaným pozemkom -- údajne bez relevantných listinných dôkazov a neoprávnenej osobe. I keď Iuventa uspela so svojimi podaniami a krajský úrad zrušil rozhodnutie okresného úradu, kataster zmenu vlastníka pozemkov nezaregistroval. Reštituent pozemky totiž predal a daroval. Iuventa tieto kúpne a darovacie zmluvy napadla a policajti už začali trestné stíhanie vo veci podvodu a zneužitia právomoci verejného činiteľa pri reštitúcii pozemkov. Zároveň sa začalo trestné stíhanie aj vo veci zneužitia právomoci verejného činiteľa. Reštitučný kolotoč sa však neprestal točiť. Iuventa môže prísť aj o ďalšie lukratívne pozemky s rozlohou viac ako 23-tisíc štvorcových metrov, ktoré majú hodnotu niekoľko sto miliónov korún. Podobný problém s pozemkami má aj petržalská samospráva. Púchovský Matador sa privatizáciou bývalého bratislavského Matadoru dostal aj k celému areálu a zaujímavým pozemkom. Tie nedávno predal, určite za zaujímavú cenu, slovensko-holandskej spoločnosti. Tá chce túto investíciu poriadne zúročiť výstavbou nehnuteľností. Samospráva, ktorá chce v tejto lokalite zachovať športoviská, sa chystá spochybniť, že Matador získal pozemky oprávnene. Ak nepristúpi nový majiteľ na výmenu pozemkov, petržalská samospráva zmení územný plán tak, aby zachovala športoviská a nový majiteľ tu nemohol stavať účelové budovy a byty.
Hry o pozemky majú svoje pravidlá i hráčov, počítajú s korumpovateľnými úradníkmi a pomalosťou súdov. Hrací plán je tiež známy -- osoba po nadobudnutí nehnuteľnosti reštitúciou či v privatizácii pozemky buď predá alebo daruje. Má peniaze a je už mimo hry. Do hry sa však, chvalabohu, v týchto prípadoch aktívne zapojí aj samospráva svojím nekompromisným postojom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 22:26