StoryEditor

Islamský štát otvoril ďalší problém v Európe, kryptomeny (komentár dňa)

21.11.2015, 23:00
Top udalosťou bolo stretnutie predstaviteľov Európskej únie, ktorých hlavnou témou boli kryptomeny.

Dva týždne prebehli rýchlo a vo svete kryptomien sa toho opäť veľa udialo. Paradoxne sa najdôležitejšia udalosť z posledných dvoch týždňov stala v posledných dňoch.

Tou udalosťou bolo stretnutie predstaviteľov Európskej únie, ktorých hlavnou témou boli kryptomeny. Dôvodom tohto rokovania sú predchádzajúce teroristické útoky Islamského štátu v Paríži. Predstavitelia EÚ si myslia, že podstatný podiel majú na tom práve digitálne meny. Keďže ich prednosťami sú rýchlosť a relatívna anonymita platieb.  A preto sa nakoniec zhodli, že budú žiadať od Európskej komisie aby sprísnila dozor nad digitálnymi menami, avšak aj inými druhmi platieb. Na strane druhej mesiac pred týmito udalosťami vydala vláda Spojeného kráľovstva správu, ktorej záver je opačného významu. Presnejšie, považuje digitálne meny za jedny z najmenej nebezpečných platobných systémov v zmysle prania špinavých peňazí alebo financovania terorizmu. Na strane druhej treba zdôrazniť, že trhová kapitalizácia digitálnych mien je stále ešte príliš nízka oproti bežným menám.

Vrásky na čele pre Visu

A teraz k tomu pozitívnemu. V poslednom prehľade sme spomínali 5 finančných domov, ktoré začali pracovať so spoločnosťou R3. Spoločnosť pracuje na vývoji finančných služieb, ktoré fungujú na Blockchaine. Za posledné dva týždne sa pripojilo ďalších 5 bánk. Konkrétne BNP Paribas, Canadian Imperial Bank of Commerce, ING, MacQuarie a Wells Fargo začali spolupracovať so spoločnosťou R3. V súčasnosti tak tvoria tridsiatku finančných inštitúcií, ktorých úmyslom je využiť  výhody Blockchainu.

Podobne spolupracuje aj spoločnosť Visa Europe Collab, inovačný tím spoločnosti Visa, so startupom zaoberajúcim sa  Blockchainom. Cieľom je najbližšie 2 mesiace testovať platobný systém, ktorý je založený na technológii Blockchain. Chcú tak využiť prednosti  tejto tzv. zdieľanej účtovnej knihy, ktorá by nefungovala na centralizovanej autorite a dokáže za minimálne náklady previesť peniaze z jedného konca sveta na druhý za pár sekúnd. Mohlo by sa zdať, že Bitcoin spôsobuje vrásky na čele spoločnostiam ako Visa, avšak opak je pravdou. Cieľom nie je zabrániť tomu aby sa Bitcoin používal, ale naopak využiť jeho technológiu v prospech jednoduchších platieb.

Nominácia na Nobelovú cenu pre stvoriteľa

V článku nesmieme zabudnúť na vyjadrenia o Bitcoine, ktoré sú už skoro na dennej báze od popredných predstaviteľov. A v podstate to znamená, že Bitcoin sa za 6 rokov stal serióznou technológiou s ktorou sa už vo finančnom svete počíta. Prvým, ktorý sa vyjadril pozitívne ohľadom kryptomien bol singapurský premiér Hsien Loong. Vyzval banky a orgány vo finančnej sfér aby nezaspali a začali skúmať technológiu Blockchainu, ktorá je vo finančnom svete prelomová. Rovnakého názoru je aj Nemecká banková asociácia, ktorá zastrešuje 200 nemeckých bánk.  

Kladná a možno aj trocha úsmevná správa prišla od profesora financií  Bhagwana Chowdryho, ktorý nominoval na Nobelovu cenu práve stvoriteľa Bitcoinu Satoshiho Nakamota. Problémom je, že Satoshi Nakamoto je pseudonym a doteraz nikto nevie kto to konkrétne je.

Bitcoin a Blockchain

Pozitívne, avšak ustráchané správy prišli od centrálnych bankárov. Carolyn Wilkins, zástupkyňa guvernéra centrálnej banky Kanady, upozornila na Bitcoin, že sa čím ďalej tým viac pretláča vo finančnej sfére. Považuje to za hrozbu, keďže s rozmáhajúcim sa Bitcoinom by centrálna banka nevedela presadzovať efektívne svoju menovú politiku. Podobne sa vyjadril bývalý šéf Fedu Ben Bernanke. Poukázal na to, že Bitcoin a Blockchain sú zaujímavou technológiou. Na strane druhej skritizoval jeho volatilitu a slabú používateľnosť. Rovnako zdôraznil jeho možné spojenie s terorizmom a vyzval úrady aby ho viac regulovali. Avšak keď sa pozrieme na vývoj Bitcoinu, tak jeho cena je stabilnejšia oproti minulým rokom práve preto, že jeho používanie je rozšírenejšie.

Dúfame, že sme vám nepokazili víkend vyjadreniami z Európskej únie a veríme, že to rovnako ako Bitcoin nakoniec ustojíte.

01 - Modified: 2007-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako sud s pušným prachom
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:39