StoryEditor

Americký trh práce výrazne ožil

09.12.2013, 09:44

Posledný mesiac v roku začal vskutku znamenite. Nie že by sme sa znova dočkali nových rekordov na akciových indexoch, práve naopak, na trhy sa vkradla určitá neistota, ktorá so sebou priniesla pokles amerických i európskych benchmarkov. Túto neistotu spôsobili makroekonomické ukazovatele z americkej ekonomiky. Už pondelňajší ISM index nákupných manažérov vo výrobe, ktorý o viac ako dva body prekonal očakávania analytikov, niečo naznačoval. Keď si k tomu prirátame prejav prezidenta atlantského FED-u Lockharta o tom, že Tapering je na stole, je pokles indexu S&P 500 pod 1800 bodov logický. Dôležitejšie správy však ešte len mali prísť.
V stredu zverejňovala americká agentúra ADP počet novovzniknutých pracovných miest mimo poľnohospodárskeho sektora a údaj prekvapivo prevalcoval trhom očakávaných 174 tisíc číslom 215 tisíc nových pozícii. Toľko nových pracovných miest nevzniklo v Spojených štátoch od decembra minulého roku. Nasledoval ďalší skutočne pozitívny výsledok, keď predaj nových domov vzrástol v novembri na 444 tisíc a predošlé dva mesiace boli revidované smerom nahor. To poukázalo na to, že aj trh s bývaním ožíva a aj tu vznikajú vo veľkom pracovné miesta. V stredu boli preto všetky kľúčové indexy, s výnimkou Nasdaqu, v červených číslach.
Pokračovanie zverejňovania výborných čísiel z trhu práce v stredu iba odštartovalo, veď vo štvrtok prišli na rad tradičné žiadosti o dávku v nezamestnanosti. Číslo pod 300 tisíc sme tu nemali posledných 11 týždňov a očakávania trhu tak boli rovnako prekonané. Kľúčový údaj týždňa prišiel na rad v piatok, kedy americký štatistický úrad zverejnil mieru nezamestnanosti a oficiálnu tvorbu pracovných miest v ekonomike mimo agrárny sektor. Nezamestnanosť klesla o 0.3 percenta na rovných 7 percent, čo sú 5-ročné minimá a súkromná sféra vytvorila až 203 tisíc nových pozícií. Práve toto sú fundamenty, ktoré dávajú FED-u príležitosť znížiť objem QE, hoci sa stále držia v slušnej vzdialenosti od stanovených cieľov.
O to viac preto prekvapil vývoj akciových indexov v piatok, keď napriek skvelým číslam väčšina rástla a dolár oslaboval na väčšine svojich crossov, s výnimkou jenu. Euro posilnilo po dlhšom čase znova na 1.37, kým jen oslabil nad 103. Tu je však fundament úplne odlišný, nakoľko pozorujeme decoupling v menových politikách Bank of Japan a FED-u. BoJ totiž ohlásila dokonca rozšírenie svojho QE o ďalších 18.6 bilióna jenov a jeny sú tak značne sellované. Objem krátkych pozícii na jenoch v novembri exponenciálne vzrástol a jen zostáva pod tlakom. Euro sa dostalo už nad niekoľkoročné maximum 140, a to aj vďaka neutrálnemu prejavu Draghiho po zasadnutí ECB. Ten síce zvýšil očakávania rastu HDP v eurozóne v budúcom roku, no zároveň znížil odhad rastu inflácie, čo v konečnom dôsledku môže znamenať ďalšie špekulácie o znížení úrokových sadzieb na absolútnu nulu, či iných monetárnych stimuloch.
Z korporátnych akcií nás zaujali dve z tých, ktorým sa v uplynulom týždni vôbec nedarilo. Prvou je belgický Belgacom, ktorého akcie klesli o 7.98 percenta po tom, ako boli vydané nové investičné odporúčania. Nomura i BNP Paribas znížili cieľové ceny a odporúčajú akcie v portfóliách redukovať, respektíve ďalšie nenakupovať. Priemer všetkých odporúčaní sa dostal výrazne pod aktuálnu trhovú cenu a mnohí investori reagovali výpredajom. Druhou spoločnosťou, ktorej akcie klesli o 6.91 percenta, bol francúzsky Renault. Jeho akcie boli predávané na základe odhadov budúcoročného dopytu, ktorý by mal kvôli zhoršujúcej sa spotrebiteľskej nálade, najmä vo Francúzsku, klesať.
Druhý týždeň v mesiaci už tradične zaostáva za kadenciou makroekonomických čísel z úvodu mesiaca, a preto pozornosť budú priťahovať iba nasledovné: rast HDP v Japonsku v treťom kvartáli, medziročná zmena inflácie v Číne, priemyselnú produkciu Francúzska, Talianska, Číny, Veľkej Británie a eurozóny ako celku. Azda najzaujímavejším číslom nasledujúcich piatich dní bude výsledok maloobchodných tržieb v Spojených štátoch, či možno výsledok aukcie tamojších štátnych 10 a 30-ročných dlhopisov v stredu, respektíve vo štvrtok.

 

01 - Modified: 2005-10-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokojné Iracké referendum, ústava asi prešla
01 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 02 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 03 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 04 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál 05 - Modified: 2024-03-08 12:53:55 - Feat.: - Title: Kto bude na Slovensku ťahať ekonomiku? Celé odvetvia nemajú na výber a dvíhajú platy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:07