StoryEditor

Stretnutie pána a pani Konsenzus (komentár dňa)

08.10.2015, 00:00
  • Americkí investori sú presvedčení, že pád Číny je neodvratný a ignorujú preto Hodvábnu cestu
  • Fed je nerozhodný, nekonzistentný, a hnaný len aktuálnym konsenzom
  • Americkí investori ignorujú vonkajší svet už príliš dlho
  • Všetci manažéri investičných fondov sa ženú len za tradičnými obchodnými príležitosťami

Práve som sa vrátil z USA, kde som navštívil významnú makroekonomickú konferenciu. Môžem povedať, že som stretol pána a pani Konsenzus. Veľmi neatraktívny pár.

Americkí investiční manažéri a biznis celkovo uviazli na druhom rýchlostnom stupni a nedarí sa im preradiť ďalej. Možno je načase zopakovať definíciu konsenzu podľa barónky Thatcherovej.

„Podľa mňa, je konsenzus procesom opustenia všetkých nádejí, princípov, hodnôt a politík. Je to teda niečo, v čo nikto neverí a k čomu nikto nesmeruje.“

Čína
Každý si myslí, že tí druhí sa v otázkach Číny mýlia. A naopak, každý si myslí, že jeho vlastná analýza toho, čo sa deje v Číne, je neomylná. V prípade investorov z USA prevláda názor: „...je to len otázkou času, kým sa Čína zosype...“.

Nikto, a chcem zdôrazniť, že naozaj nikto, počas môjho dva a pol dňového pobytu nezmienil projekt Hodvábnej cesty. Ani slovom. Vzhľadom k tomu, že ide o najväčší investičný program od dôb Marshallovho plánu, je to viac ako pozoruhodné.

Môj záver z toho je, že hoci nikto Číne celkom porozumieť nedokáže, no ignorovať mieru úspor vo výške 55 percent a Hodvábnu cestu je jednoducho čistý nezmysel. Okrem toho má pred sebou v Číne dlhú cestu i expanzívna monetárna politika tamojšej centrálnej banky. Zníženie povinných minimálnych rezerv, ktoré už sú schválené, bude mať tiež silný dopad.

Čínsky juan nezdevalvuje skôr ako nebude zaradený do koša zúčtovacej meny (SDR) vedeného Medzinárodným menovým fondom. No myslím si, že oslabí o desať percent, hneď ako k tomu dôjde. Bude to prirodzený dôsledok otvorenejších kapitálových účtov a domáceho tlaku na slabšiu menu.

Inými slovami, v prípade Číny ani lesk, ale určite ani bieda. Ak by sme mohli Čínu prirovnať k pristávajúcemu lietadlu, nebude to jemné pristátie, ale ani tvrdý dopad. Skôr dlhé pristávanie.

Fed
Konferencie sa zúčastnili i dvaja bývalí významní funkcionári Fedu: predseda Ben Bernanke a šéf dallaskej pobočky Fedu Richard W. Fisher.

Bernanke zastával monetárnu politiku, ktorú odpísal nedostatok fiškálnych stimulov. Jeho argumenty boli prinajlepšom nekonzistentné a prinajhoršom dávajúceho rozhodnutia Fed na úroveň veštenia zo šálky kávy. Jeho vystúpenie bolo veľmi vlažné.

Fisher bol už o niečo otvorenejší. „Fed mal sadzby zdvihnúť už septembri...,“ povedal. Reset fiškálnej politiky je podľa neho potrebný. Správne ekvilibirium základnej sadzby je nemožné uhádnuť, povedal.

Výsledný dojem z oboch rečníkov na mňa bol: majú len veľmi slabý prehľad o súčasnej situácii, nízka produktivita je pre nich len hádankou a obaja sa riadia podľa teórie radšej prísť neskoro ako skôr.

Súčasní aj minulí predstavitelia Fedu stále veria, že zvýšenie sadzieb na budúci rok je stále na stole. Zároveň je jasné, že Fed a jeho tím len tápajú v tom, kam skutočne ekonomika kráča, v tom čo bude silný dolár pre ekonomiku z krátkodobého hľadiska znamenať a až príliš sa sústreďujú na štruktúru dlhopisového trhu.

Inými slovami Fed nejde vopred jasne a rozhodne, ale len sa zmieta na základe konsenzu novinových titulkov.

Rozvíjajúce sa trhy
Nikto nie je do rozvíjajúcich sa trhov zamilovaný. Väčšina ľudí ich berie len ako obchod číslo jeden a očakávajú pokračujúcu nedostatočnú výkonnosť. Jedna dôležitá poznámka: keď vylúčite energie a komodity z rozvíjajúcich sa trhov, stanú sa hneď lacné.

Rozvíjajúce sa trhy sú lacné podľa všetkých spôsobov meraní, no súhlasím s tým, že budeme ešte potrebovať katalyzátor - slabší americký dolár, ktorý bude pôsobiť ako štartér.

Na druhej strane slabé rozvíjajúce sa trhy spôsobujú, že nižšia likvidita núti investorov utiahnuť sa do USA, ako do bezpečného prístavu. Iba jeden účastník konferencie sa krátko zmienil o "globálnom trende recyklácie" a zdôraznil, že súčasný pokles globálnych zásob bude v roku 2016 vyrovnaný vplyvom kvantitatívneho uvoľňovania Európskej centrálnej banky a Bank of Japan.

Pravdepodobne poznáte moju teóriu - "koniec recyklácie", podľa ktorej bude slabší dolár spúšťačom rastu a pozitívnych správ.

Hedžové fondy a likvidita trhov
Niekoľko manažérov s ktorými som hovoril bolo frustrovaný z ich raz long a raz short pozícií na akciách. Vycítil som, že toto striedanie pozícií v preklade znamená dlhé pozície (nákup) spoločností Amazon, Google a Apple.

Áno, na akciovom trhu je dnes značný zmätok. Je to dôsledkom nedostatku šírky zmysluplnej ponuky. Nekonečné kvantitatívne uvoľňovanie totiž upriamilo pozornosť investorov len na Fed a na americký trh, ktorý ponúka dostatočný priestor pre zisk.

Teraz, keď sa zvyšuje volatilita, je potrebné po siedmych rokoch zanedbávania, revidovať globálne makro prognózy. Nie je to ľahká úloha, aj preto, že medzinárodne analýzy, ktoré som si mohol na konferencii pozrieť, potrebujú ešte viac času k správnemu podaniu.

Záver
Moja cesta do USA potvrdila to, čoho som sa obával:

FED je stratený a "zlyhanie vedenia" spôsobuje veľké otrasy na finančných trhoch. FED stále chce zvýšiť úrokovú mieru, avšak nikto, koho som stretol, nehľadá žiadnu zmenu.

Čína - každý si myslí, že má správnu analýzu Číny. Pochybujem o tom. Čína je záhada, a ak všetci ignorujú program hodvábnej cesty a 55 percentnú mieru úspor, určite potrebujú ešte viac času.

Akcia?
Z mojej strany žiadna. Mám 20 percent portfólia uloženého v zlate.

Otvoril som dlhú pozíciu na menovom páre AUDUSD. Je Austrália príležitosť desaťročia?

Myslím si, že obe kauzy: VW a Glencore, sú veľkými príbehmi, ale nie sú až také veľké, ako sa trh obáva. Aj naďalej sa budem držať mojej S&P projekcie, čo znamená nízko. Tu je dôvod prečo:

Svet sa vďaka "zjednodušenej monetárnej politike" práve priblížil o krok bližšie globálnej deflácii. Odozvou je neschopnosť fiškálne expandovať.

Zakaždým, keď bol trh v minulosti v mínuse desať percent, spolu s padajúcimi cenami komodít a silným dolárom, hľadal FED cestu ako zmierniť dopad a nie ako zvyšovať úrokové miery.

Globálne uvoľňovanie, alebo "predlžovanie a predstieranie", verzia 4.0, je blízko. Financovanie dlhov sa totiž stáva problémom, alebo ešte horšie, centrálny bankári si myslia, že ekonomická teória už neponúka žiadne iné alternatívy.

Zmätok na trhoch dosahuje v súčasnosti maxím. Svet by sa mal prebudiť, aby dostal novú dávku medicíny. Bude to finálna fáza predtým, ako sa presunieme k reálnej agende priznania si strát a začiatku reforiem?

Dúfajme...

01 - Modified: 2007-10-07 06:45:00 - Feat.: 0 - Title: Tajfún Lekima si vyžiadal 46 obetí
01 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 02 - Modified: 2024-02-29 12:19:47 - Feat.: - Title: Prácu stratia stovky ľudí. Zo stredného Slovenska odchádza po rokoch investor, mal 500 zamestnancov 03 - Modified: 2024-01-16 09:11:14 - Feat.: - Title: Súkromný investor chce v Bojniciach postaviť polyfunkčný objekt s ubytovaním 04 - Modified: 2024-01-10 14:32:41 - Feat.: - Title: Investor chce zbúrať hotel na Trangoške, pod Chopkom plánuje apartmánové domy 05 - Modified: 2024-01-05 11:57:29 - Feat.: - Title: Investor, ktorý chce v Bratislave postaviť LNG terminál, zapracuje pripomienky z procesu EIA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:59